Krim med godt humør

Årets kriminelle humørperle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hils på Precious Ramotswe, Botswanas eneste privatdetektiv og en humørspreder av klasse. I «Damenes detektivbyrå nr. 1» løser den frodige damen mange små saker, men får også en vanskelig forsvinningssak i det store fanget sitt.

Skotte

Den skotske jusprofessoren Alexander McCall Smith vokste opp i Zimbabwe, men har også bodd i Botswana. Derfor må vi trygt gå ut fra at han kjenner både folk og land når han skriver så lett og ledig om dem i sin første kriminalroman.

«Damenes detektivbyrå nr. 1» ble opprinnelig utgitt på engelsk i 1998, og siden har det fulgt flere bøker om Mma Ramotswes vettuge etterforskningsmetoder. Serien har sakte blitt en kjempesuksess, og fått kraftige anbefalinger av såpass aparte fans som Red Hot Chili Peppers-bassist Flea. Cappelen har kjøpt fire av bøkene om Mma Ramotswe, og starter gudskjelov serien kronologisk, et ikke alltid like opplagt utgangspunkt i oversatte bøkers univers.

Ektemenn

Utstyrt med farsarv og ei håndbok for privatdetektiver åpner Precious Ramotswe sitt lille byrå, og får snart bryne seg på saker som forsvunne ektemenn, utro ektemenn, stjålne biler, falske leger og - det vanskeligste mysteriet - en forsvunnet 11-åring. I tillegg får hun seg en beiler i den sympatiske bilselgeren J.L.B. Matekoni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.