Krim og kvantefysikk

Artig og velskrevet debutkrim som leker seg med moderne kvantefysikk.

Les bokutdrag!

BOK: Jeg vet ikke hva en syklotron er, og jeg vet ikke om det finnes en slik på Fysisk institutt på Blindern. I debutant Hansens «En ambolt av en viss størrelse» finnes det i alle fall et slikt apparat på Blindern, men det blir stengt fordi det virker som om det har en farlig virkning på dem som vanker der.

Dette er bare én av mange gåter i romanen. Hansen har studert fysikk og matematikk, og romanen kretser sprelsk og velopplagt om en rekke spørsmål som er blitt stilt innenfor moderne kvantefysikk. Folk som Einstein, Heisenberg og Bohr spiller en viktig rolle, og i teksten stilles det spørsmål som: Finnes det partikler som hopper ut og inn av tida? Er det lyset eller vi som beveger oss? Finnes tida overhodet? Kan man reise i tida?

Men man behøver ikke å være fysiker for å glede seg over Hansens roman. Debutanten leker seg nemlig med disse teoriene innenfor rammene av en krimhistorie som er formidlet med betydelig oppfinnsomhet og språklig glød.

Det hele starter med at jeg-personen våkner opp naken på Rådhusplassen. Etter hvert blir han klar over at det skyldes at han har flyktet fra noen som brøt seg inn i leiligheten hans. Dette henger sannsynligvis sammen med at bestekameraten hans har forsvunnet. Et mystisk dødsfall bidrar ytterligere til å skape spenning - og forvirring. Og så dukker det selvfølgelig en del damer opp, som skaper forvirring på sitt vis.

Til Hansens forløpere hører folk som André Bjerke og Gert Nygårdshaug, men allerede i debuten har han funnet sin egen form. Det gjelder ikke minst stilen og fortellemåten som er knapp og presis - med korte setninger og setningsemner. Den lakoniske fortellerstemmen preges av en underfundig humor, og det er ikke bare Blindern-studenter som vil kunne more seg kostelig over hans beskrivelser derfra. Romanen ender uten at de viktigste gåtene er løst. Det er da også Didrik Dahls første bok. Vi venter (som det heter) spent på fortsettelsen.

Les bokutdrag!