Krim og spenning dominerer bokmarkedet

Endret seg etter bokavtalen.

BOKDEBUTANTER: Vårens debutanter skal finne sin plass i et bokmarked dominert av krim og spenning, både i bokhandel, bokklubb og i norske bibliotek. Foto: LARS EIVIND BONES
BOKDEBUTANTER: Vårens debutanter skal finne sin plass i et bokmarked dominert av krim og spenning, både i bokhandel, bokklubb og i norske bibliotek. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For bare femten år sida besto både den mest solgte og den mest utlånte litteraturen i Norge av et mangfold av kanonisert litteratur, norsk klassikerlitteratur, kritikerbelønt litteratur og lettere underholdningslitteratur. I dag er dette bildet radikalt forandret. Både på salgs- og utlånsstatistikken regjerer kriminalsjangeren nesten hegemonisk.

I 1993 var den mest solgte og utlånte litteraturen av en god blanding av norsk og oversatt litteratur, av kanonisert litteratur og klassikerforfattere, samt mer reindyrket underholdningslitteratur. Blant de ti mest solgte nye bøkene fant vi oversatte forfattere som Mario Vargas Llosa og Isabel Allende, vi fant mottakere av den norske Kritikerprisen som Roy Jacobsen og Herbjørg Wassmo, og vi fant klassikerforfattere som Sigrid Undset og Amalie Skram.

I dag har etterspørselen svingt i retning av én litterær sjanger. Krim- og spenning dominerer. I 2007 finner vi ingen såkalt kanoniserte forfattere på bestselgerlista. Faktisk finner vi ikke én eneste ikke-skandinavisk roman på lista. Av bøker skrevet av kritikerbelønte forfattere finner vi bare én. Derimot finner vi så mange som syv kriminalromaner skrevet av Jo Nesbø, Unni Lindell, Karin Fossum, Anne Holt, Stieg Larsson og Dan Brown blant de ti mest solgte romanene det året. Den samme utviklingen finner vi i bibliotek-Norge. Sammenlikner vi utlånstoppen for 1993 med 2007-toppen, ser vi at parallelt med forandringene i bokbransjen, har lånernes etterspørsel blitt stadig mer ensrettet. I motsetning til i 1993, finner vi i 2007 verken kanoniserte klassikerforfattere eller kritikerbelønte forfattere på utlånstoppen i bibliotekene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer