Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krim om fremmedhat, maktovergrep og fordommer

«Rotnorsk» følger krimoppskriften, men blir for skral litterært.

POLITISK:Elin Brodins forfatterskap har siden debuten i 1983 vært gjennomsyret av et sterkt samfunnsengasjement.
POLITISK:Elin Brodins forfatterskap har siden debuten i 1983 vært gjennomsyret av et sterkt samfunnsengasjement. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Det er natt i Oslo. En hettegenserkledd mann sniker seg inn på et psykiatrisk sykehus. Han spør etter psykiateren Engeland, og når legen kommer nedover gangen, roper hettemannen «Aurora», før han kaster en bombe mot legen. Legen dør momentant, bombemannen slipper unna.

Dette er den appetittvekkende åpningen på den nokså knappe krimromanen til Elin Brodin. Den er ganske tradisjonelt lagt opp.

Flere mistenkte
Etterforskeren Sigurd Abild settes på saken. Han finner flere mistenkte, blant annet legens tvangsnevrotiske adoptivsønn og hans nigerianske kjæreste. Samt en tidligere pasient av Engedahl som skal ha truet med på drepe ham, etter at legen var skyld i at hun mistet foreldreretten til et av barna.

Brodin har siden debuten i 1983 operert i mange sjangre; fantasy, science fiction, sosialrealisme, barne- og ungdomsbøker og debattbøker, samt en spøkelsesroman. Hennes forfatterskap gjennomsyres av et sterkt samfunnsengasjement. Det kommer sterkt frem også i denne boka, som berører hennes gjennomgangstemaer som fremmedhat, fordomsfulle slutninger om mulig terror, psykiatriens overgrep og Juklerød-saken, barnevern og hjelpeløse mennesker som fratas foreldretten til sine barn.  

Kristne verdier
Hun skriver lett og greit, Brodin. Og befriende enkelt av og til, som den vakre formuleringen om «hvor vanskelig det er å forstå at ondskapen egentlig er menneskelig. For vi tåler den jo slett ikke».

image: Krim om fremmedhat, maktovergrep og fordommer

I en bok som også er et portrett av etterforskeren Sigurd. Han vokste opp i et kristent hjem med kristne verdier og fordomsfri nestekjærlighet —  noe som settes som en slags motsats til vår tids ekspertvelde, fordommer, fremmedhat. Men Sigurd får satt sin toleranse på prøve, blant annet av en ung, svartkledd, rasende, homoseksuell sadist.    

Nokså mager
Som kriminalroman er «Rotnorsk» nokså mager. Riktignok følger Brodin oppskriften, og avslutningen er overraskende nok, men alt er liksom skåret helt til beinet. Både plott, portretter og forsøksvise actionscener blir veldig skralt, som om de bare er laget for å fremme Brodins temaer. Det er sympatisk nok, men litterært fungerer det ikke så godt. Noen partier blir unaturlig essayistiske - nærmest moralistiske - og burde vært bakt langt bedre inn i handlingen.

Boka er kort og godt ikke knadd godt nok.

Hele Norges coronakart