Krim om voldelige menn

JAN MEHLUM har tatt for seg et både aktuelt og ubehagelig tema i sin nye kriminalroman, «En nødvendig død». Boka handler om en kvinne som blir forfulgt av sin voldelige ektemann.

- Jeg tror ikke jeg tar hardt i hvis jeg sier at tusen kvinner og et par tusen barn lever i konstant frykt for å bli drept. Jeg har intervjuet en del kvinner som lever under slike forhold, og selv en mann med min fantasi er blitt ganske sjokkert over det som har pågått i år etter år etter år. De kommer med anmeldelser, men de blir avvist, ikke trodd. Jeg har hørt hårreisende historier, sier forfatteren og sosiologen Mehlum, som bruker mye tid på research til sine bøker.

Gåsehud

- Research er selve utgangspunktet. Jeg har brukt kontakter i krisesentre og forskningsrapporter - det foreligger mye dokumentasjon om kvinner som blir forfulgt av besatte menn.

Jeg har et eksempel, jeg fikk gåsehud da hun fortalte historien sin. Hun er en velutdannet kvinne i 30-åra, som giftet seg med en mann som viste seg å være kontrollfrik. Etter hvert begynte han å slå henne. Hun flytter fra ham, men de flytter sammen igjen siden hun har blitt boende i samme by. Så flytter hun til Oslo, men oppdager snart at noen har vært i leiligheten hun bor i. Snart begynner trakasseringen på nytt. Hun flytter igjen, denne gangen til en leilighet med kodelås. Men en dag hun kommer hjem, sitter ektemannen ved stuebordet og drikker kaffe. Han sier ingenting, rydder koppen på plass, og går. Men i døra sier han: «En dag kommer jeg til å drepe deg.» Så går han ut. Jeg intervjuet denne kvinnen for et halvt år siden, og jeg vet ikke hva som har skjedd med henne siden. Det verste utfallet må bli at jeg leser i avisa at hun er blitt drept. Hva gjør du da, når du er utsatt for en så besatt person? Det var noe av det som inspirerte meg til å lage dette plottet, sier Jan Mehlum.

Sosialrealistisk

Og plottet i «En nødvendig død» dreier seg om Kaja Bye, som har flyttet fra sin voldelige kjendismann Jonas Bye, en vellykket skuespiller og tv-underholder som ingen tror noe vondt om. Men Kaja, som har søkt tilflukt på Foynland utenfor Tønsberg, overbeviser Svend Foyn om at Jonas virkelig er ute etter henne.

- Jeg prøver å ta fatt i den sosialrealistiske sjangeren, ønsker å prøve å utvide den litt. Men hadde dette vært ei helt sosialrealistisk bok, ville hun blitt drept.

Jeg fikk lyst til å introdusere noen moralske problemer. I dette tilfellet tar offeret igjen. Da er spørsmålene: I hvilken grad skal hun ta igjen, og i hvilken grad kan det aksepteres? Alle kan komme opp i en sånn situasjon, når det er så lite bistand. Da kan løsningen bli dramatisk, særlig for å beskytte barna.

«En nødvendig død» er Jan Mehlums sjette roman om advokaten og hobbyetterforskeren Svend Foyn, som har Tønsberg som tilholdssted, men som drar både til Oslo og London for å ha ordnet opp i den nye historien.