Krim som vil bli lest om hundre år

Pelecanos stikker seg ut blant svenske bestselgere.

STERKT NAVN: I skyggen av svenske bestselgere ruver en av USAs største forfattere i dag. Ingen skildrer Washington med den samme innlevelsen som George Pelecanos. 
Foto: Little, Brown and Company
STERKT NAVN: I skyggen av svenske bestselgere ruver en av USAs største forfattere i dag. Ingen skildrer Washington med den samme innlevelsen som George Pelecanos. Foto: Little, Brown and Company Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: George Pelecanos vil bli lest lenge etter at vår tids krimprodusenter med klippekort på bestselgerlistene har gulnet på nattbordene og blitt erstattet av andre og like uegenartede ordprodusenter.

For å parafrasere en dame som hadde orkesterplass til den moderne amerikanske kriminalromanens tilblivelse, Lillian Hellman: Han er ikke bare øyeblikkets mann.

Året 1968George Pelecanos har fanget livet bak reklameplakatene. Den svarte våren er den fjerde av George Pelecanos' fabelaktige romaner som kommer ut på norsk. Etter å ha fullført trilogien om snushaneparet Derek «nesten for god til å være sann» Strange og Terry «la knyttnevene snakke» Quinn har Pelecanos forflyttet seg drøye tretti år tilbake i tid til 1968.

Til tross for at Derek Strange har opplevd undertrykking fra hvite på svært nært hold hele sitt unge liv velger han å trekke i uniform, et antrekk som for store deler av byen Washingtons befolkning er selve symbolet på utnyttelse og overgrep.

Han blir en av Washington D. Cs beste i en tid da det hvite etablerteAmerika står på kanten av stupet. I begynnelsen av 1968 får amerikanerne smake sin egen medisin i Vietnam under Tet-offensiven, og på hjemmefronten blir Martin Luther King myrdet og den mer handlekraftige siden av borgerrettighetsbevegelsen skyter (sic) for alvor fart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer