Krimbok fra Jarle

Bjørnar Pedersen og Egil «Jarle» Birkeland var gått lei av «Herreavdelingen» og skrev kriminalromanen om Hillman Hunter. En lunken likegyldig nittitallsmann, som i løpet av boka tvinges til å begynne å bry seg.

- Jeg-personen møter utfordringer for første gang i et motstandsløst samfunn. Han har gjennomskuet at verden er urettferdig, på avstand, og vi beskriver prosessen når urettferdigheten begynner å angå ham, forteller Egil Birkeland, best kjent som mannen bak junkiesliteren «Jarle» fra «Åpen Post».

Hovedpersonen, en radiovert med alter ego-et Hillman Hunter, lever et omflakkende liv på flere måter. Han går fort lei av ting, eller han går konkurs. Hunter har kommet lett til det meste, men er likevel misfornøyd med personligheten sin, noe forfatterne mener er typisk for nittitallsmannen.

Helt uten kampsak

Etter flere år i utlandet, et ekteskap og noen kortvarige jobber, dumper Hunter borti en dopingskandale der selveste sosialministeren og «OL-kongen» av Lillehammer er innblandet.

- At sosialministeren heter Magnhild er et bevis på at livet imiterer kunsten, og har ingenting med Meltveit Kleppa å gjøre, forsikrer han.

Dronning Sonja, Espen Thoresen og vokalisten i Bo Kaspers Orkester, derimot, spiller seg selv i boka.

- Det ville blitt kjedelig å bruke en privatdetektiv som hovedperson. Myten om detektivheltene er allerede grundig tatt livet av. Hillman Hunter er ikke typen som «jakter på sannheten», heller en som prøver å finne «noe å gjøre». Vi er langt ute i boka før han innser at han har blitt detektiv , sier Bjørnar Pedersen.

Ikke gravalvorlig

- Vi savnet humor i norsk krim. Alt har vært så gravalvorlig de siste årene, så vi tok med oss en del av sjargongen fra radioen. Likevel er boka først og fremst en krimroman, sier Birkeland.

tine.figenschou@dagbladet.no

TOK SIN TID: -Vi fant løsningen på mysteriet etter å ha skrevet på romanen i over to år. Det var plutselig innlysende, og vi levde på kald kaffe, røyk og adrenalin i to uker, sier Bjørnar Pedersen(t.v) og Egil Birkeland.