Krimbøker fenger fanger i Norge

Innsatte i norske fengsler bruker tida til å lese krimbøker, viser statistikk fra landets fengselsbibliotek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fanger i norske fengsler leser i gjennomsnitt 90 bøker i året. Gjennomsnittsnordmannen nøyer seg med 5,4 bøker.

Fanger låner tjue ganger så mange bøker som andre, og derfor styrkes boktilbudet i norske fengsler

De mest populære bøkene i fengslene handler om krim. Men de kriminelle kaster seg også over bøker om ADHD, velvære og trening, viser statistikk som VG har innhentet.

– Hovedproblemet i fengsel er å få tida til å gå. Følelsen av tunghet og meningsløshet er vanlig. Bøkenes verden er derimot fylt med mening og rikdom, sier professor i kriminologi og rettssosiologi, Cecilie Høigård.

Hun mener bibliotekene bidrar til å bøte på skadene som fengselsopphold kan gi.

Blant fangenes favorittforfattere finner vi Jo Nesbø, Dan Brown, Jan Guillou, Stein Morten Lier, Stieg Larsson og Paulo Coelho.

En av landets mest kjente innsatte, Veronica Orderud, opplyser til VG at hun liker gode og spennende bøker. Hun sier at hun har sansen for filosofiske og tankevekkende romaner.

Det finnes 19 fengselsbibliotek i Norge. Dekningen innebærer at bare 70 prosent av de insatte har tilgang til bibliotektjenester.

(NTB - rettelse ved Dagbladet.no 28.07.2007)

FENGSLENDE BØKER: Bibliotekar Hilde Einan i Oslo Kretsfengsel sørger for at de innsatte har orden i  boktilbudet. - Gode nyheter, sa hun da det i fjor ble klart at boktilbudet styrkes. Foto: TRULS BREKKE
FENGSLENDE BØKER: Bibliotekar Hilde Einan i Oslo Kretsfengsel sørger for at de innsatte har orden i boktilbudet. - Gode nyheter, sa hun da det i fjor ble klart at boktilbudet styrkes. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

LES OGSÅ:

LESER MYE: Drapsdømte Veronica Orderud (34) i biblioteket i Skien fengsel, har fått sansen for filosofiske og tankevekkende romaner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer