COMEBACK: Kim Småge er tilbake med ny bok etter 12 år: En dameroman som ikke er en dameroman. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
COMEBACK: Kim Småge er tilbake med ny bok etter 12 år: En dameroman som ikke er en dameroman. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Krimdronning Kim Småge: - Mange nye krimromaner har jeg ikke orket å lese ferdig

Tilbake med ny roman etter 12 år.

- Det er klart jeg har hatt nerver, sier Kim Småge (70) til Dagbladet.

Hun har tatt flyet fra Trondheim til Oslo for å presentere sin ferske roman, den første på hele 12 år. Småge var en av de aller første som ble titulert «krimdronning» i Norge, og har skrevet mye om feministisk tematikk. Den nye boka følger opp det feministiske prosjektet, men er ingen krim. Den har tittelen «Dameroman m/menn».

Ikke tent på krim lenger

- Som krimforfatter har jeg jo tilhørt Sjöwall&Wahlö-skolen, og brukt sjangeren til å si noe om samfunnet. Drivkraften min var ikke å skrive om mord for mordets skyld. Det skrives mye bra, altså, men skandinavisk krim har blitt jævla rå. Jeg var vel ikke så tent på det lenger, sier hun.

- Flere krimromaner har jeg ikke orket å lese ferdig. Jussi Adler-Olsens «Kvinnen i buret», for eksempel. Den måtte jeg bare legge bort.

Noen drittsekker

Men ikke tro at hun har droppet den ene bestselgersjangeren for å gi seg i kast med den andre: Dameromanen er ingen standard dameroman, til tross for klassisk kvinne med ryggen til og eksotisk landskap-omslag. Den slags bøker leser hun sjelden selv.

- Anne B. Ragde sa at dette ikke er noe sukkerspinn av en dameroman, og det synes jeg var godt sagt, sier hun om kollegaen, som også skryter av boka på omslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville fortelle en historie om noen damer, rett og slett. Det er litt mer «korsett» i en krim. Du må ha et mord, en oppklaring, og så videre. Jeg hadde lyst til å stå fritt denne gangen, sier Småge om romanen, som handler om tre venninner som bryter opp fra et småbymiljø og reiser ut i verden.

- Du har sagt til Adresseavisen at romanen kan komme til å såre noen?

- Hvis noen absolutt går inn for å kjenne seg igjen, så kanskje. Det er flere sympatiske mannsportretter i boka, men selvfølgelig også noen drittsekker. Vi har vel alle møtt noen sånne, sier hun.

Svarer i neste bok

Siden hun utga sin siste krimroman i 2004, har Småge skrevet flere noveller og artikler, jobbet som lærer, og reist mye. Men årsaken til romanpausen vil hun si minst mulig om.

- Jeg har jo skrevet hele tida, massert skrivemuskelen min, bare ikke gitt ut noen roman.

- Hvorfor ikke?

- Det spørsmålet tilhører min neste roman, så det vil jeg ikke snakke om. Jeg har allerede begynt å skrive den.

På spørsmål om det er noen vonde erfaringer som ligger bak, viser hun til bruddet med sin mangeårige ektemann, dramatiker Edvard Rønning.

- Jeg har jo hatt et ganske tøft brudd, med min kjæreste og ektefelle gjennom 21 år. Men jeg skal ikke skylde på det som hovedgrunnen, vi hadde også mange fine år sammen. Jeg har rett og slett prioritert andre ting enn den romanen, og er ganske avslappet på det.