NYE PLANER:  Liza Marklund har planene klare for nye litterære prosjekter. Hun skal kvitte seg med Annika Bengtzon og gi ut andre ting. Hva det blir vil hun ikke røpe, men det blir ikke krim. Foto: Lars Eivind Bones
NYE PLANER: Liza Marklund har planene klare for nye litterære prosjekter. Hun skal kvitte seg med Annika Bengtzon og gi ut andre ting. Hva det blir vil hun ikke røpe, men det blir ikke krim. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Krimdronningen slutter med krim

Liza Marklund skal skrive to til. Så er det slutt.

- Det er den voldsomste boka jeg har skrevet. Det handler om vold i yttergrensene og om relasjoner mellom mennesker og mellom stater, slår Liza Marklund fast.

«Borderline» er den niende kriminalromanen om journalistheltinnen Annika Bengtzon. Kjæresten, Thomas Samuelsson, som er ansatt i Justisdepartementet, blir kidnappet under et EU-oppdrag i Kenya.

- Det finnes mye vold i den delen av verden, men siden den rammer svarte mennesker bryr vi oss ikke like mye. Derfor ville jeg skrive om vold som rammer europeere, sier Marklund, som er kjent for å skrive kriminalromaner med sterk sosialt engasjement.

Dropper Annika Bengtzon Liza Marklund har solgt 13 millioner bøker totalt i verden. Nylig ble filmen «Nobels testamente» solgt til USA og flere andre land. Det er den første av seks nye filmer basert på de framgangsrike Bengtzon-bøkene. Men parallelt med at Annika Bengtzon erobrer et enda større publikum, er Liza Marklund i ferd med å sette punktum for henne. Det blir to bøker til. Så er det slutt.

- Det blir både trist og deilig. Å skrive om Annika krever enorm konsentrasjon, jeg må tune meg inn på radaren hennes. Det er slitsomt, sier Marklund, som i likhet med Knausgård har hatt den siste setningen til den siste boka klar lenge.

- Hvordan blir din neste krimhelt?

- Det blir ikke krim!, sier Marklund, smiler lurt og vil ikke si mer. Derimot begynner hun å deklamere et dikt av den svenske poeten Tomas Tranströmer, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur i høst.

- Skal du bli poet!?

- Jeg røper ingenting, sier Marklund bestemt.

Tiden vil vise om krimdronninga legger krimmen på hylla for godt, eller om dette bare blir en midlertidig pause.

Kynisk menneskesyn At handlingen i «Borderline» ble lagt til Kenya, bunner i at Marklund kjenner landet godt, både som Unicef-ambassadør og fordi hun har forretningsforbindelser der. De siste årene har hun bodd med familien i Marbella i Spania, i sommer flyttet de tilbake til Stockholm.

- Døde svarte kropper fløt opp på standen utenfor huset hver dag, det ble ikke engang en notis i avisa om det. Det er en kynisk måte validere et menneskeliv på, sier Marklund.

Skriver om 22. juli I romanen, som av anmelderne beskrives som en drivende krim, blir også terrorhendelsene i Norge nevnt.

- 22. juli forandrer forutsetningene for Norge på alle plan, også i litteraturen. Det er viktig med en debatt om hva man skal skrive og hvordan, sier Marklund.

Hun mistet selv venninnen, Sveriges daværende utenriksminister Anna Lindh, som ble drept i 2003 av en mann med politiske motiver. Etter drapet skrev hun ikke krim på tre år.

- Kriminallitteratur fungerer bare i moderne, demokratiske stater. De har ikke krim verken i Afrika eller i Sør Amerika. Det blir kanskje mindre rom for krim i Norge etter 22. juli, sier Marklund.