STJERNE: Robert Wilson har mange lesere i Norge. Denne uka kommer han til Krimfestivalen samtidig som han utgir den tredje boka i sin serie om Charlie Boxer. Foto: Gyldendal
STJERNE: Robert Wilson har mange lesere i Norge. Denne uka kommer han til Krimfestivalen samtidig som han utgir den tredje boka i sin serie om Charlie Boxer. Foto: GyldendalVis mer

Krimfestivalen er løs - for femte gang på rad

56 krimforfattere gjør Oslo uttrygg i tre dager.

Kommentar

For femte år på rad fylles byen opp med krimforfattere. I tre døgn boltrer de seg på 50 arrangementer, der de diskuterer alt fra storbykrim til musikk.

Krimfestivalen er en av tre som feirer krimlitteraturen. Kongsberg Krim startet i 2014, og de siste par åra har Hans Olav Lahlum hatt sin egen festival i Tvedestrand.

Dermed er krim den sjangeren som ved siden av poesien er tilegnet flest egne festivaler. Altså den mest og den minst solgte delen av markedet. Men kanskje de sjangrene som dyrkes mest lidenskaplig av de som er glad i dem.

Krimfestivalen ble startet med stor entusiasme av Knut Gørvell i Cappelen Damm, men har vokst til å omfatte de fleste forlag og tilliggende krimherligheter. Foruten et interessant beite av utenlandske gjester, stiller eliten av norske krimforfattere opp.

Det interessante er at disse ikke skriver likt, som enkelte tror, men at de dyrker vidt forskjellige retninger innen spenningslitteraturen.

Det er vanskelig å spore noen bærende trend, eller hva som for eksempel ligger i begrepet «nordic noir», noe som skal diskuteres i flere sammenhenger.

En bølge som stadig blir mer aktuell og som også speiles på Krimfestivalen, er knyttet til såkalt «true crime», i bøker, magasiner, TV-serier og podcaster. Også i tidligere tider har politifolk og forbrytere avslørt livet bak kulissene.

La oss minne om Karl Spanser; et pseudonym for politimannen Olav Kvaalen, som sammen med forfatteren Fridtjof Knudsen i 1942-1945 utga bøkene «Og så kom politiet», «Det lukter svidd», «Mens Stor-Oslo sover» og «Det begynte i Vaterland».

Her gir Kvaalen/Knudsen et bilde av politiarbeidet som er «vidt forskjellig fra det bildet publikum får gjennom romanlesning,» som det står. «Å være kriminalpolitimann er såvisst ingen dans på roser.»

Og videre: «Karakteren stilles på den sterkeste prøve. Ofte må enndog familielykken ofres i tjenestens tarv.» Men aller viktigst: «...å kunne gi beskyttelse og oppreisning til den uskyldig mistenkte.»

Slik var det den gangen, og sånn er det fortsatt. Både i romanene og virkeligheten.

OM POLITIARBEID: Politimannen Olav Kvaalsen utga sammen med forfatteren Fridtjof Knudsen fire bøker under navnet Karl Spanser.
OM POLITIARBEID: Politimannen Olav Kvaalsen utga sammen med forfatteren Fridtjof Knudsen fire bøker under navnet Karl Spanser. Vis mer