«PUMASOMMER»: Merete Junker sier prosessen bak hennes tredje bok var tung. - Jeg har angret mange ganger underveis. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
«PUMASOMMER»: Merete Junker sier prosessen bak hennes tredje bok var tung. - Jeg har angret mange ganger underveis. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Krimforfatter Merete Junker kjente på sin egen ondskap

Angret på bokprosjekt.

(Dagbladet): - Du må kjenne på de slemme og stygge følelsene som hevngjerrighet, sjalusi, prøve å kjenne deg ordentlig ond. Det er veldig vanskelig når du i utgangspunktet er normal og har det ganske greit, sier Merete Junker.

Hun snakker om arbeidet med boka «Pumasommer», hennes tredje krimroman og den hun har brukt lengst tid på å skrive.  Prosessen beskriver hun som tung, men tittelen på boka kom til henne i en drøm.

- Det var et mareritt, men morgenen etter googlet jeg «Pumasommer» og det fantes jo ikke. Det tok lang tid å komme i gang og det var et vanskelig utgangspunkt. Jeg har angret mange ganger underveis, men er veldig fornøyd med resultatet, sier hun.

Heltinnen fra hennes andre bøker, NRK-journalisten Mette Minde, er fremdeles med. I likhet med Minde har også Junker jobbet som journalist i NRK Telemark.

Journalist om journalist - Ser du deg selv i Minde?
- Hun er en heltinne og jeg heier på henne, men hun er veldig ulik meg. Jeg har forsøkt å lage en person jeg syns litt om, men hun er ikke perfekt. Jeg er ikke så veldig glad i perfekte mennesker heller da, sier hun.

Junker håper på gode anmeldelser og føler selv at bøkene hennes blir bedre og bedre.

- Jeg tror dette er den beste hittil. Man er aldri bedre enn det siste man gjorde. Det er en fantastisk følelse å skape noe bra, sier hun.

Den tidligere journalisten er utdannet cand. mag. med fagkombinasjonen kriminologi, historie, statsvitenskap og grunnfag i engelsk.  Junker er nå forfatter på heltid og forklarer at utdannelsen har kommet godt med. Særlig kriminologien.

Planlegger nytt plott - Kriminologi som fag er jo nyttig. Det handler mye om forbrytelse, straff og samfunnets ansvar og disse menneskene som begår kriminalitet. Men jeg er ikke noe ekspert på det, sier hun.

Junker håper boka vil gi leserne noen timer med spenning og fryd over å lese.

- Krim er først og fremst underholdning. Jeg prøver ikke å pådytte folk en slags form for moral eller noe sånt, sier 52-åringen.

- Jeg vil de skal engasjere seg i personene og tenke «Yes, nå har jeg hatt en fin lesestund!»

Forfatteren har allerede begynt å planlegge plottet i neste bok og håper hun slipper unna drømmene denne gangen.

- Jeg vil ikke at drømmene skal komme og lage tull og tøys. Så får vi se hvordan det går.