Krimforfattere: Slik skal det gjøres!

Australske Peter Temple har klart det igjen.

MESTEREN: Kriminalromanene til australske Peter Temple er kraftfulle og helt særegne. Nå er han ute med ny krim på norsk, og den er knallgod, skriver anmelderen. Foto: FORLAGET PRESS
MESTEREN: Kriminalromanene til australske Peter Temple er kraftfulle og helt særegne. Nå er han ute med ny krim på norsk, og den er knallgod, skriver anmelderen. Foto: FORLAGET PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Noen innbiller seg at det er enkelt å skrive krim. Du koker sammen et plott, googler noen gamle torturmetoder, finner opp en seriedrapsmann og lar ham etterlate gåtefulle tegn på åstedet. Så skriver du det hele ut i korte kapitler, gjerne ispedd et par ekstra tidsnivåer og noe kursiverte passasjer der du lar drapsmannen lalle i vei i førsteperson.

Gjør det gjerne på denne måten. Men vit i så fall at fjernere fra arbeidsmetoden til han som kanskje er verdens fremste forfatter i sjangeren, er det ikke mulig å komme.  

Temples metode

Når krimforfattere beskyldes for å spekulere i det bestialske, forsvarer de seg ved å hevde at virkeligheten er verre. Det er et dårlig argument. Virkeligheten er verre fordi den er virkelig, romanen er et produkt av forfatterens fantasi. Likevel bør det være forfatterens mål å speile virkeligheten, i hvert fall hvis han legger sin historie til et gjennkjennelig miljø og befolker den med troverdige karakterer. Da oppretter han en kontrakt med leseren som sier at dette faktisk kunne skjedd.

Hvis virkeligheten likevel oppleves sterkere enn fiksjonen har forfatteren ganske enkelt ikke lykkes med sin roman.            

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer