«TAKK JONAS»: Det er en trøst for meg at Jonas Fjeld synger om sønnen min, Cato, som forsvant sporløst. Jeg er sikker på at han er død, sier Rakel Solberg. Artisten er glad for at sangen «Svart hund» er til hjelp for henne. 
Foto: Anders Grønneberg
«TAKK JONAS»: Det er en trøst for meg at Jonas Fjeld synger om sønnen min, Cato, som forsvant sporløst. Jeg er sikker på at han er død, sier Rakel Solberg. Artisten er glad for at sangen «Svart hund» er til hjelp for henne. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Kriminalgåte ble til Jonas Fjeld-låt

Rakel Solbergs sønn forsvant spørløst. Nå har Jonas Fjeld laget sang om kriminalmysteriet.

VESTFOSSEN (Dagbladet): Da Jonas Fjeld leste om den dramatiske forsvinningssaken i Magasinet, spurte han Dagbladets journalist om hun kunne skrive en tekst.

«Ingen hadde hørt fra Cato Solberg (30) på tre uker. Så dukket hunden hans opp - bundet til et busskur i Oslo. Noen hadde farget den svart.»

Slik er åpningslinjene til Heidi Molstad Andresen reportasje, som sto i Magasinet på seinsommeren i fjor. Da hadde Cato vært savnet i åtte-ni måneder.

- Han er fremdeles ikke funnet, sier hans mor, Rakel Solberg.

Gripende historie Vi møter henne og artisten Jonas Fjeld noen timer før konserten på Kolberg Gård på Vestfossen utenfor Drammen.

- En gripende historie. Tenk, en mann som bare forsvinner og det eneste man finner er hans hvite hund som er farget svart, sier Jonas Fjeld.

Cato Solbergs mor, Rakel, godkjente ønsket om å skrive en låt basert på kriminalgåten. «Svart hund» er å finne på hans nye cd, «Hjemmeseier».

Cato må være drept - En veldig trist historie. Cato ville aldri forlatt bikkja si. Og hvorfor dukket den opp - bundet til et busskur i Oslo tre uker seinere? Spør mora.

Hun er overbevist om at Cato er blitt drept, og håper at hans levninger skal bli funnet.

- Jeg har fått en trøst i sangen til Jonas Fjeld. Et minne om Cato, sier Rakel Solberg, som forteller at det betyr svært mye for henne. Hun har vært fan av Fjeld i mange år, og er glad for at han gjør dette.

Ingen grav Cato Solberg ville blitt 32 år forrige måned. Selv om han var en voksen mann og et svart får i familien, er han fremdeles gutten til mamma Rakel.

- Så lenge han ikke blir funnet, får jeg ikke lagt det bak meg. Har ingen grav å gå til, sier Solberg.

Hun er misfornøyd med at politiet ikke gjør mer for å finne ham. Selv har hun engasjerte synske, uten at det har ført til noe.

- For jævlig Jonas Fjeld sier at det er ære å få lov til å bruke Catos og Rakels historie i en sang.

- Denne historien er jo bare for jævlig, sier han.

Jonas Fjeld forteller at han hadde en melodi, men manglet tekst. Da han leste historien i Magasinet, tok han kontakt med Dagbladets journalist Heidi Molstad Andresen.

SAVNET: Det er snart to år siden Cato Solberg forsvant sporløst. Jonas Fjeld synger om forsvinninga i låta «Svart hund» på sin nye plate. Foto: Privat
SAVNET: Det er snart to år siden Cato Solberg forsvant sporløst. Jonas Fjeld synger om forsvinninga i låta «Svart hund» på sin nye plate. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kjenner Heidi litt fra før. Hun tok utfordringen, sier Fjeld.

SVART HUND: Cato Solbergs hund, king, ble funnet to uker etter at han forvant, bundet og farget svart. Foto: Privat
SVART HUND: Cato Solbergs hund, king, ble funnet to uker etter at han forvant, bundet og farget svart. Foto: Privat Vis mer