DEBATT

Sexkjøpsloven:

Kriminalisering av prostitusjon gjør vondt verre

Jonas Bals driver nytale av verste sort når han selger inn kriminalisering som hjelpetiltak for de som selger sex.

Sexsalg: Sexkjøpsloven gjør vondt verre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: NTB scanpix
Sexsalg: Sexkjøpsloven gjør vondt verre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jonas Bals forsvarer sexkjøpsloven og hallikparagrafen fordi han mener prostitusjon er skadelig, både for de som selger sex og for kvinner generelt. Problemet er at lovene Bals forsvarer gjør vondt verre for begge grupper.

Som jeg utdyper i innlegget mitt 22. juni, er det verre å selge sex innenfor dagens lovverk. Lovene fører til at en må selge sex til flere kunder for å få endene til å møtes. De som selger sex blir også utsatt for mer vold, trakassering og kriminalitet. Mange tør ikke å gå til politiet med disse overgrepene fordi lovene gir dem god grunn til å frykte politiet.

Når Bals nå tar til orde for å håndheve lovene enda hardere, ved å slå ned på «nye, internettbaserte former for formidling av prostitusjon», så vil det bare forsterke problemene. Erfaringer fra USA viser at volden mot kvinner reduseres når de kan selge sex på internett, siden det gjør det lettere å sile ut farlige kunder og kriminelle som utgir seg for å være kunder (se pdf). At Bals selger inn denne kriminaliseringen som et «hjelpetiltak» for de som selger sex, er nytale av verste sort.

Siden Bals ikke bryr seg med å imøtegå påstandene om at lovene gjør situasjonen verre for de som selger sex, er det rimelig å tro at han ser disse skadene som et nødvendig onde. På lang sikt håper han at lovene vil gjøre prostitusjon så lite attraktivt for både kjøper og selger at sistnevnte vil måtte velge å gjøre noe som er mindre skadelig enn å selge sex. Men heller ikke dette er holdbart.

Det er for det første høyst uklart om det å kriminalisere sexkjøp reduserer antallet som selger sex. Men selv om det skulle være tilfelle, kan vi ikke anta at dette er en seier. En stor andel vil fortsette å selge sex, bare i et farligere marked, mens de som slutter vil måtte gjøre noe de synes er enda mindre attraktivt enn å selge sex.

Det er først og fremst mangel på gode alternative inntektskilder som gjør at folk ikke slutter. Om en vil ha slutt på prostitusjon er det bare én ordentlig løsning som foreligger, nemlig å tilby alternative måter å tjene penger på som foretrekkes av de som selger sex. For å gjøre slike tiltak mest mulig effektive så må de være basert på frivillighet og frakobles det eksisterende kriminaliseringsregimet.

Bals fremstår imidlertid mer bekymret for virkningene prostitusjon kan ha for kvinnene som ikke selger sex, enn for de som gjør det. Bals mener nemlig at det å avkriminalisere prostitusjon vil føre til at vi ser på mennesker som ting og at det vil forsterke kvinneundertrykkelse og rasisme.

Om avkriminalisering førte til slike konsekvenser ville det vært ille, men hva er grunnlaget for påstanden? Trekker Bals på studier som sammenligner folks holdninger til kvinner og minoriteter før og etter kriminalisering av prostitusjon? Sammenligner han folks holdninger i land med og uten lover mot prostitusjon? Nei, det eneste Bals bruker til å underbygge påstandene er et utklipp fra den danske sexopplysningsspalta «Spør Signe», hvor formålet trolig er å skremme unge gutter fra å kjøpe oralsex uten kondom.

Grunnen til at Bals ikke trekker på noe mer håndfast enn en sexopplysningsspalte med problematisk språkbruk, er at vi ikke har noen holdepunkter for å si at det å avkriminalisere prostitusjon leder til rasisme, tingliggjøring eller kvinneundertrykking.

Vi kan imidlertid forsøke å finne indirekte bevis for påstanden. Hvis Bals har rett i sine spådommer skulle vi f.eks. forvente mer vold mot kvinner når prostitusjon avkriminaliseres siden flere menn vil behandle kvinner som ting og ikke som mennesker. Dessverre for Bals peker forskningen i motsatt retning. Det er nemlig ikke bare de som selger sex som ser ut til å bli skadet av forbudet. Det gjør også andre kvinner.

En studie fra Sverige anslår at forbudet mot sexkjøp i perioden 1999 til 2014 har ført til at 700 flere kvinner er blitt voldtatt enn hvis ikke loven var innført. Lignende funn finner vi i USA og Nederland. Avkriminalisering av innendørs-prostitusjon i Rhode Island førte til en tredve prosents reduksjon i voldtektsratene og en førti prosents reduksjon i gonoré blant kvinner. Reduksjoner i samme størrelsesorden finner forskerne i områder i Nederland hvor prostitusjon er tillatt. Det er verdt å gjenta at det er kvinner generelt, og ikke bare de som selger sex, som er ofre for disse overgrepene.

Bals og jeg er begge sosialdemokrater. Vi deler målet om et samfunn hvor ingen mennesker blir undertrykt. Når det kommer til prostitusjon, er avkriminalisering og gode hjelpetiltak de beste virkemidlene for å oppnå vårt felles mål.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer