DEBATT

Sexkjøpsloven:

Kriminalisering av prostitusjon gjør vondt verre

Jonas Bals driver nytale av verste sort når han selger inn kriminalisering som hjelpetiltak for de som selger sex.

Sexsalg: Sexkjøpsloven gjør vondt verre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: NTB scanpix
Sexsalg: Sexkjøpsloven gjør vondt verre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jonas Bals forsvarer sexkjøpsloven og hallikparagrafen fordi han mener prostitusjon er skadelig, både for de som selger sex og for kvinner generelt. Problemet er at lovene Bals forsvarer gjør vondt verre for begge grupper.

Som jeg utdyper i innlegget mitt 22. juni, er det verre å selge sex innenfor dagens lovverk. Lovene fører til at en må selge sex til flere kunder for å få endene til å møtes. De som selger sex blir også utsatt for mer vold, trakassering og kriminalitet. Mange tør ikke å gå til politiet med disse overgrepene fordi lovene gir dem god grunn til å frykte politiet.

Når Bals nå tar til orde for å håndheve lovene enda hardere, ved å slå ned på «nye, internettbaserte former for formidling av prostitusjon», så vil det bare forsterke problemene. Erfaringer fra USA viser at volden mot kvinner reduseres når de kan selge sex på internett, siden det gjør det lettere å sile ut farlige kunder og kriminelle som utgir seg for å være kunder (se pdf). At Bals selger inn denne kriminaliseringen som et «hjelpetiltak» for de som selger sex, er nytale av verste sort.

Siden Bals ikke bryr seg med å imøtegå påstandene om at lovene gjør situasjonen verre for de som selger sex, er det rimelig å tro at han ser disse skadene som et nødvendig onde. På lang sikt håper han at lovene vil gjøre prostitusjon så lite attraktivt for både kjøper og selger at sistnevnte vil måtte velge å gjøre noe som er mindre skadelig enn å selge sex. Men heller ikke dette er holdbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer