Kriminalisering av samfunnets utstøtte - igjen!

Norge kan ikke være bekjent av et slikt helt usosialt forslag.

<strong>UØNSKET:</strong> «Tigging er fremdeles et sosialpolitisk problem, ikke et kriminalpolitisk, uavhengig av om de som tigger er norske eller utenlandske statsborgere», skriver artikkelforfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
UØNSKET: «Tigging er fremdeles et sosialpolitisk problem, ikke et kriminalpolitisk, uavhengig av om de som tigger er norske eller utenlandske statsborgere», skriver artikkelforfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet ved politidirektoratet og politimestrene har sendt inn forslag om totalforbud mot tigging. Norge kan ikke være bekjent av et slikt helt usosialt forslag! Da er Justis- og beredskapsdepartementets forslag kanskje et lite hakk bedre. Men også departementets forslag om meldeplikt for pengeinnsamling med mulighet for å sette vilkår vil langt på vei innebære at tigging igjen blir kriminalisert. I praksis vil forslaget innebære å gjeninnføre tiggerforbudet, og det vil utsette allerede marginaliserte og mye kontrollerte grupper for ytterligere kontroll og utstøting.

Da tigging ble avkriminalisert i 2006 var et av hovedargumentene for dette at det burde brukes sosialpolitiske og ikke straffepolitiske virkemidler for å unngå at personer tigger. Et annet vektig argument var at det eventuelle ubehaget forbipasserende opplever ikke er av en slik art at tigging skal være regulert i straffelovgivningen. Dette er fremdeles svært relevante og viktige argumenter når det gjelder regulering av tigging.

Departementets lovforslag retter seg særlig mot én gruppe mennesker, utenlandske romfolk, og er således diskriminerende. I høringsdokumentet fremgår det at situasjonen rundt tigging er av en annen karakter i dag enn da forbudet mot tigging ble opphevet. Dette stemmer ikke. Det er fremdeles fattige mennesker, med få andre inntektsmuligheter som tigger, det er fremdeles mange rusbrukere som tigger, og tigging er fremdeles et sosialpolitisk problem, ikke et kriminalpolitisk, uavhengig av om de som tigger er norske eller utenlandske statsborgere. Dette tilsier at sosialpolitiske virkemidler må tas i bruk overfor tiggingens uønskede sider, ikke kriminalpolitiske.

I høringen blir det foreslått å kunne sette vilkår som forbyr tigging på visse steder og til visse tider. Dette ser vi på som svært alvorlig, og som en gjeninnføring av løsgjengerlovens tiggerforbud og regulering av uønskede grupper mennesker i det offentlige rom. Dette vil bli en lov som, på samme måte som Løsgjengerloven, først og fremst handler om renovering og utstøting av fattige mennesker fra det offentlige rom.

Følg oss på Twitter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer