Kriminalisering er for lettvint

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRIMINALISERING AV SEXKJØP: Lørdag hadde Marie Simonsen en kommentar til debatten om kundekriminalisering. Arbeiderpartiet skal stemme over en slik lov til helgen. Jeg vil kommentere noen av påstandene. Hennes hovedargument for å kriminalisere kundevirksomhet er at vi angivelig har blitt et fristed for menneskehandel i motsetning til Sverige som har kriminalisert sexkjøp. Først: både Norge og Sverige har allerede egne lover mot menneskehandel. Menneskehandel finnes i begge land. I 2005 hadde Sverige 4 ganger flere anmeldte menneskehandelsaker enn Norge hadde. De er altså ikke kvitt problemet. I tillegg er det like mange som selger sex i Sverige som i Norge per capita (jfr. Politimann Jonas Trolles uttalelser til Klassekampen 8.7.2006). Kundegrunnlaget er også likt. Hva har da sexkjøpsloven ført til i Sverige? Jo, at den synlige gateprostitusjonen er omtrent 60 - 70 % av hva den var før 1999 da loven ble innført. Ergo kan vi i Norge håpe at en slik lov kanskje vil rense gatene, men har vi hjulpet en eneste kvinne? Spørsmålet er vel heller om vi ikke bare eksporterer problemene til mer skjulte arenaer eller til andre land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer