Ifølge FN blir mellom 1 og 4 millioner kvinner og barn hvert år ofre for menneskehandel (trafficking). FN anslår at handelen med kvinner og barn innbringer mellom 35 og 49 milliarder kroner hvert år til halliker og bakmenn.
En undersøkelse fra 2005 anslår at rundt 200000 norske menn har kjøpt sex en eller flere ganger. Å kjøpe sex av ofre for menneskehandel er et bidrag til alvorlige menneskerettighetsbrudd og organisert kriminalitet.
Sverige kriminaliserte sexkjøp i 1999. Loven er ment å virke preventivt og holdningsskapende. Effekten av loven er omstridt, og blir gjerne tolket forskjellig ut fra hvilket syn man i utgangspunktet har til kriminalisering. Meningsmålinger tyder på at en stor del av den svenske befolkningen, inklusive sosialarbeidere og politi som jobber nær kvinnene i prostitusjon, støtter loven. (Smette, 2003). Det mange er enige om er at tiltak for å hjelpe kvinner ut av prostitusjon ikke ble tillagt nok vekt da loven ble innført.
Vi i LO er opptatt av at vi i Norge får på plass et lovverk som ivaretar de som trenger beskyttelse. Det er ingen tvil om at de prostituerte rammes hardt, også helsemessig, av å være i den beinharde bransjen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger