Kriminalisering mangler legitimitet

Om den enkelte samfunnsborger ønsker å ta valget mellom et glass vin eller en hasjsigarett, bør være et personlig valg.

GODE VIRKNINGER: «En avkriminalisering vil bidra til at narkotikabruken går ned, noe undersøkelser fra land som for eksempel Nederland viser,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Nathalie Magniez/Scanpix
GODE VIRKNINGER: «En avkriminalisering vil bidra til at narkotikabruken går ned, noe undersøkelser fra land som for eksempel Nederland viser,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Nathalie Magniez/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som advokat savner jeg en debatt rundt kriminaliseringen av narkotika generelt og cannabis spesielt sett i lys av nyere tids forskning på skadevirkninger av stoffet. WHO utga en rapport i 1997 «Cannabis: A health perspective and research agenda». Rapporten konkluderte med at forskningsresultater indikerer at cannabis er langt mindre skadelig enn alkohol og tobakk.

21. november i fjor lanserte European Coalition for Just an Effective Drug Policies (Encod) et offentlig dekret som flere av verdens tidligere ledere sluttet seg til, deriblant tidligere president i USA, Jimmy Carter, sammen med en rekke prominente forskere, nobelprisvinnere og politikere. Budskapet var klart: «Den globale kampen mot narkotika har feilet, det er på tide med en ny tilnærming». Jeg viser også til kronikkene og utspillene fra sosiologiprofessor Willy Pedersen vedrørende legalisering av cannabis, og nå sist i en kronikk i Aftenposten 4. desember med tittelen «alkohol vårt farligste rusmiddel».

Vårt kontor deltok i november 2008 på konferansen «Cannabis and health» som ble avholdt på Oslo kongressenter, der verdens ledende forskere på området var samlet, med riksadvokaten som aktør. Skadevirkninger ved bruk av cannabis ble diskutert. Forskning har ikke kunne påvise betydelige helseskader ved bruk av cannabis. Tvert imot viste forskning at det var mindre samfunnsmessige skader ved denne bruken enn ved bruk av alkohol, som er rangert som et langt farligere rusmiddel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer