Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kriminalisering som virkemiddel

JEG VIL

knytte en kommentar til Trude Koksvik Nilsens replikk om prostitusjon og makt i avisen 30. november. Hva er det som skaper prostitusjon? Naturligvis er den globale fattigdommen den viktigste årsak til at kvinner og menn selger sex.

Kvinner selger ikke sex for å tilfredsstille menn, men menns antatte «behov» er kanskje den viktigste drivkraften for å holde markedet oppe. Det skal vi naturligvis problematisere, diskutere og være med på å påvirke. Men vi er uenige om kriminalisering er et godt virkemiddel for å redusere sexkjøp. Vi har fulgt debatten i Sverige over år, vi har lest alle offisielleog mange uoffisielle rapporter som er kommet, nå sist den norske Stridbeckrapporten som har sett på både svensk og hollandsk kontrollpolitikk.

Vi finner

det ikke dokumentert noe sted at kriminalisering av kundevirksomhet har ført til mindre prostitusjon og heller ikke at de prostituerte har fått det bedre. Den siste rapporten forteller om en nedgang i den gateprostitusjonen på ca. 41 %. Men ingen vet hva som har skjedd med kvinnene som ikke er synlige lenger og det burde bekymre flere enn meg. Ei heller vet vi om kundene nå er på andre markeder. Tvert imot melder noen rapporter om at kvinnene har fått en forverret situasjon (bl.a. Uppdrag Granskning STV 1 + Rapport fra Rikspolisen).

DESVERRE

har Mona Sahlin understreket at Sverige ikke ønsker noen evaluering av loven. Det er synd når man mener å ha en god sak å eksportere. Ting blir da fort basert på synsing og ikke fakta. Det blir symbolpolitikk. Det er flere tendenser i prostitusjonsdebatten for tiden som tyder på at det er uinteressant hva som skjer med de prostituerte bare man får gjennomført kriminaliseringspolitikken. Det synes jeg er skremmende.

Teorier, ismer og politikk skal etter mitt skjønn bidra til at de virkelige menneskene får et bedre liv.

Jeg er trøtt av å fortelle kvinner hvordan de skal leve, særlig de marginale gruppene som vet så godt selv, men som ikke alltid får det til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media