DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Kriminaliseringen av stoffbrukere preger overdosestatistikken

Portugal har opplevd radikal nedgang i antall overdoser siden avkriminaliseringsreformen ble innført i 2001.

RIGID POLITIKK: Rusomsorgens høye terskel og uvitenskapelig funderte rigiditet er en velkjent forbudskonsekvens, skriver Arild Knudsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: Magnus Knutsen Bjørke / Aftenposten / NTB Scanpix
RIGID POLITIKK: Rusomsorgens høye terskel og uvitenskapelig funderte rigiditet er en velkjent forbudskonsekvens, skriver Arild Knudsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: Magnus Knutsen Bjørke / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis, sier det er en utbredt misforståelse at straff er det foretrukne virkemiddelet i møte med mennesker med rusproblemer.

Foreningen for human narkotikapolitikk støtter Stormberg-gründer Steinar J. Olsens analyse om at krigen mot narkotika er hovedårsak til den mislykkede delen av norsk narkotikapolitikk. Frykten for å bli tatt fører markedet og forbruket under overflaten.

Kriminaliseringen av stoffbrukere preger overdosestatistikken. Ser man på statitistikken gjennom årenes løp, er det jevn stigning fra gjeldende forbudstids oppstart, mot slutten av 60-tallet, og en ytterligere økning fra grepet ble strammet på begynnelsen av åttitallet (Ronald Reagans «Just say no»-æra) helt fram til skadereduseringstilnærmingen fikk rotfeste og substitusjonsmedisineringen ble landsdekkende fra 2004. Siden har statistikken flatet ut, men er stadig så høy at vi hvert år kommer på pallplass i Europa, bare slått av Sverige og Estland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer