Kriminell atferd og anabole steroider

I hvilken grad kan anabole steroider ha bidratt til å skape et monster ut av det som for så mange virker som en normal gutt fra beste vestkant?

KAN HA SAMMENHENG: Anabole steroider er tilgjengelig på nett. «Karakteristisk for mange beskrevne enkelttilfeller forbundet med AAS-misbruk er vold, drap og kriminell atferd hos menn også uten kriminell bakgrunn», skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsbilde: Torbjørn Berg
KAN HA SAMMENHENG: Anabole steroider er tilgjengelig på nett. «Karakteristisk for mange beskrevne enkelttilfeller forbundet med AAS-misbruk er vold, drap og kriminell atferd hos menn også uten kriminell bakgrunn», skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsbilde: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Breiviks tilsynelatende normale og trygge oppvekst gjør det vanskelig å forstå hvor slik voldsom aggresjon kommer fra. Ord som «ondskap» hjelper oss ikke nærmere en årsaksforklaring som kanskje kan bidra til å forebygge slike ufattelig grusomme tragedier. Handlingene er like grusomme uansett årsak, men de fleste kjenner kanskje et behov for å gjøre dem litt mindre ufattelige - uten å frita Breivik fra ansvar.

En bit i dette svært kompliserte puslespillet, er Breiviks angivelig betydelige misbruk av anabole androgene steroider, ofte forkortet AAS. Flere ledende AAS-eksperter synes å enes om at AAS kan ha bidratt til Breiviks ugjerninger. Blant annet har Dr. Harrison Graham Pope Jr. hevdet at Breivik må ha «følt seg uovervinnelig». Videre har Professor Egil Haug, tidligere avdelingsoverlege ved Hormolaboratoriet ved Oslo universitetssykehus, uttalt at AAS «i hvert fall ikke har minsket sjansen for at Breivik valgte å gjennomføre» terrorhandlingene.

Spørsmålet er hvordan og i hvilken grad AAS kan ha bidratt til å skape et monster ut av det som kan virke som en normal gutt fra beste vestkant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer