Kriminell suksess

Skotske Ian Rankin (40) solgte i fjor en million bøker om sin detektivhelt John Rebus. Omsider har Rebus landet i Norge også.

Den første boka om Rebus som kommer på norsk, «Døde sjeler», er den tiende Rankin har skrevet om den ensomme og alkoholiserte politimannen fra Edinburgh.

Den handler blant annet om pedofile, seriemordere og savnede barn.

- «Døde sjeler» er kanskje den mørkeste av alle Rebus-bøkene. Jeg tok utgangspunkt i saker som verserte i nyhetsbildet, og diktet videre på dem, forteller Rankin, og benekter at han har rappet tittelen fra Nikolaj Gogol.

- «Døde sjeler» er også tittelen på en låt av favorittbandet mitt, Joy Division. Alle bøkene mine har sang- eller albumtitler, jeg er nemlig fanatisk opptatt av musikk. Jeg spilte selv i et punkeband i 79. The Dancing Pigs, kalte vi oss, gliser Rankin.

Den aller første boka om John Rebus, «Knots and Crosses», skrev Rankin mens han var student ved universitetet i Edinburgh.

- Det var overhodet ikke min plan å bli krimforfatter. Jeg trodde jeg hadde skrevet en gotisk roman med «Dr. Jekyll and Mr. Hyde»-tilsnitt, bare at doktoren var byttet ut med en politimann, og fikk sjokk da jeg så at boka ble kategorisert som krim. Krim var det verste jeg kunne bli assosiert med; det var jo populært! Og jeg skulle bli engelskprofessor! Men jeg fant ut at jeg heller ville skrive bøker som folk har lyst til å lese enn å støve ned på et universitet. Og jeg har ingen planer om å gi meg ennå.

SLÅR AN: Ian Rankin skriver én bok om detektivhelten John Rebus i året, og det britiske publikummet hyler etter mer. - Problemet er at Rebus blir eldre. Nå er han 52 og når han fyller 60, må han pensjonere seg. Da kommer jeg kanskje til å drepe ham, sier Rankin.