Kriminell TV-påske

Svenske Bomann Oscarsson (41) har hovedrollen i NRKs påskekrim «Taurus». Men svensken vet ikke hva påskekrim er for noe.

Gjør deg klar til ei uke med påskekrim. Enten på TV, i radio, via CD eller bøker.

TV-kanalene satser som vanlig på flere store påskekrimserier, og i den svenske krimserien «Taurus», som starter onsdag i påskeuka, spiller Bomann Oscarsson hovedrollen.

Oscarsson ble kjent for norske TV-seere som Bror i såpeserien «Familiesagaen De syv søstre».

mellom

- Nå spiller jeg Martin i thrilleren «Taurus». En utrolig interessant rolle, mener Bomann Oscarsson, som brukte lang til på å velge skuespilleryrket. Først prøvde han seg som servitør, i landbruk og i barneomsorg. For 12 år siden hoppet han til teaterscenen. Og deretter til TV.

Martin slipper ut av fengsel, der han soner en drapsdom. Han slipper ut fordi han har fått uhelbredelig kreft. Utenfor murene treffer han sin tenåringsdatter, hennes fosterforeldre og, ikke minst, en tidligere fengselskamerat. Det siste blir skjebnesvangert.

- Problemene tårner seg opp for Martin. Trusler, mord, utpressing. Nesten som en såpeserie?

- Ja, det kan man si. Han er en utsatt mann som kommer ut for mange problemer. Han er ingen helt, men han kjemper godt, mener Oscarsson.

«Taurus» ble vist på svensk TV i jula med nær 2 millioner seere.

Påskekrim

Nå blir den NRKs påskekrim. Men påskekrim har Bomann Oscarsson ikke noe forhold til.

- Hva er et for noe? spør Oscarsson, som ikke engang har hørt uttrykket som de fleste nordmenn er svært familiære med.

Påskekrim som begrep ble født da romanen «Bergenstoget ranet i natt» ble utgitt i 1923. Boka ble lansert som påskekrim, og salget gikk strykende. De fleste store forlagene ble oppmerksom på denne påskekrimeffekten, og stadig flere krimbøker ble påskelansert i åra som kom. Seinere ble påskekrim faste ingredienser på radio og TV. Og er et særnorsk fenomen.