DEBATT

Debatt: Skattelistene

Kriminelle kan få informasjon om inntekten din

Frp vil fortsatt kjempe for at søk i skattelistene skal være både vanskelig og sporbart, da vi mener at inntekt og formue er en privatsak

For dem som sniker: Anonyme skattesøk er nærmest en digital gapestokk som tilfredsstiller folk som ivrer etter å snoke i andre menneskers privatliv, skriver stortingsrepresentant for Frp, Roy Steffensen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
For dem som sniker: Anonyme skattesøk er nærmest en digital gapestokk som tilfredsstiller folk som ivrer etter å snoke i andre menneskers privatliv, skriver stortingsrepresentant for Frp, Roy Steffensen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frp endret i 2014 reglene for søk i skattelistene, blant annet etter råd fra Datatilsynet. Dette har vært en kjempesuksess, og antall søk i skattelistene falt med 90 prosent etter at muligheten til å søke anonymt ble fjernet.

Dagbladets Aksel Braanen Sterri argumenterer fredag 14. oktober for Arbeiderpartiets forslag om å igjen åpne skattelistene for anonyme søk på internett. Det er en utrolig dårlig og lite gjennomtenkt idé, fordi det betyr at alle internettbrukere i hele verden får tilgang til informasjon om nordmenns inntekt og formue. Ikke bare den nysgjerrige naboen, men også kriminelle.

Anonyme skattesøk er nærmest en digital gapestokk som tilfredsstiller folk som ivrer etter å snoke i andre menneskers privatliv. Man har tidligere hørt om barn som blir mobbet på grunn av at de har foreldre med tilsynelatende lav lønn. Dette er et argument Sterri mener ikke bør vektlegges, men argumenterer selv for at det er viktig å vite hva kolleger og maktpersoner tjener. Det man finner i skattelistene er imidlertid svært ufullstendige opplysninger.

Det beste eksempelet på det er to stortingsrepresentanter som står oppført med null kroner i inntekt i fjor, selv om de mottok nesten 900 000 kroner hver i lønn. Argumentet til Sterri er altså et argument uten verdi, fordi man på grunn av forskjellige fradrag står oppført med langt lavere inntekt enn det som er reelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer