Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle tanker fra Harlem

ONSØY (Dagbladet): Etter at storesøster Gro stakk av med feriehytta, kunne ikke Hanne Harlem gjøre annet enn å kjøpe en nabohytte for å gjenerobre sommerparadiset. Der funderer justisministeren på hvordan barn skal «straffes».

Mens justisministeren er på ferie, benytter 13- og 14-åringer anledningen til å smadre T-banevogner i hovedstaden. Uavhengig av disse hendelsene sier Hanne Harlem at et av hennes viktigste kriminalpolitiske prosjekter blir å ta tak i de mindreårige som begår kriminelle handlinger - barn under den kriminelle lavalderen på 15 år.

- Men det er da ikke lov?

- Nei, det er ikke snakk om straff i tradisjonell forstand. Men jeg tror det offentlige i for stor grad bare har fokusert på barnas omsorgssituasjon når de gjentatte ganger blir tatt for kriminalitet. Vi må lage et system der det blir gitt en eller annen form for reaksjon. Vi kan ikke ha det som i dag, at barn under 15 år kan ha 100 saker på seg uten at de får en form for reaksjon, sier Hanne Harlem.

Trebarnsmoren på 35 år burde være den rette til å gjøre noe med det. I forskjellige jobber har hun støtt på problemstillingen. Som byråd for barn og utdanning i Ap/SV-byrådet tidlig på 90-tallet sto hun for prøving og feiling med verstinginstitusjoner i Oslo. Som jurist og dommer har hun sett hvordan rettssystemet naturlig nok ikke får med disse barna å gjøre.

HUN UNDERSTREKER AT dette er et veldig vanskelig tema, og et minefelt der det nærmest er håpløst bare å trå riktig. Hanne Harlem er i alle fall sikker på én ting:

- Det er opplagt at fullstendig fravær av straff og reaksjon ikke er til disse barnas beste. Når barn på 12- 13 år ser at 14-åringer begår vold og skadeverk uten at noe skjer, da har vi en situasjon som er uholdbar, sier Harlem.

Den fire måneder erfarne justisministeren sier at det fortelles at eldre kriminelle bruker barn blant annet til narkotikasalg fordi politiet ikke kan ta dem. Nå skal regjeringen sette ned en arbeidsgruppe fra Justisdepartementet, Barne- og familiedepartementet og Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet for å komme med forslag.

Hanne Harlem ser ut i regnværet og mot den jerngrå skjærgården åtte steinkast fra hytteveggen.

GUDMUND HARLEM. Gubbe ble han kalt. Sosialminister og forsvarsminister under Einar Gerhardsen og pappa til Gro og Hanne. Han skaffet politikerfamilien plass på Onsøy utenfor Fredrikstad i Østfold. Plassen med svabergene med de krokete furutrærne fikk han anbefalt da han satt på Grini under krigen. I 1946 kjøpte han stedet som skulle bli sommerparadiset for Norges viktigste kvinnelige politiker, Gro Harlem Brundtland.

- Det var jo naturlig at Gro overtok hytta etter hvert. Men da jeg så muligheten for å kjøpe selv i samme området, ble jeg glad for å kunne gjøre det.

I den funksjonalistiske kassa, men med de sedvanlige lave kjøkkenbenkene og voksduken sitter landets justisminister og koser seg i regnet.

Mannen, advokaten Sam Harris, godtok hyttekjøpet på én betingelse. Ingen av feriene de første fem årene skulle brukes til oppussing. Han skal ha vært rimelig mett etter rehabiliteringen av boligen i Oslo. Det er ikke vanskelig å forstå. Med den Harlemske turbomotoren og det genetiske kravet til synlige resultater ville neppe hengekøya blitt utslitt.

NÅ ER HANNE Harlem lettet. Til tross for ferietid for de fleste statsrådene skal det offisielle Norge gå sin gang. Det betyr at minst halvparten av regjeringsmedlemmene må møte i statsråd på Slottet hver fredag. Og da det passet så usedvanlig dårlig å bryte opp ferien, grep hun regjeringens avløserliste. Lettere fortvilet leste hun nedover navnene for å finne en kollega som kunne overtales til å møte for justisministeren på Slottet. Jens Stoltenberg, Thorbjørn Jagland, Bjørn Tore Godal osv. Skrekk og gru. Men der selvfølgelig: Sylvia Brustad.

- Sylvia stilte opp hun. Hun sa hun likevel skulle til Oslo på fredag. Vi yngste i regjeringen må holde sammen, sier Hanne Harlem og ler.

HUN HADDE BESTEMT seg for ikke å invitere Dagbladet inn, men værgudene overprøvde justisministerens avgjørelse. Hun forsikrer om at været pleier å være mye bedre her. Spesielt da hun var barn. Hver sommer løp hun rundt med barna til Gro. Søsteren er 25 år eldre enn Hanne.

- Jeg trengte ferie nå. De fire første månedene som justisminister har gått greit. Det er en utrolig spennende jobb, men rett før sommerferien var jeg sliten, sier Hanne Harlem før Dagbladet bryter hytteidyllen:

- Mener justisministeren det er riktig at narkotikaforbrytelser straffes langt hardere enn brutale voldtekter?

- Nei, jeg mener voldtekter må straffes hardere. Domstolenes praksis har gitt lavere straffer for seksuelle overgrep enn de mulighetene strafferammen har gitt. Stortinget har fastsatt strafferammer som er strenge nok. Nå er det også innført en minstestraff på to år. Straffene for overgrep mot barn er også for lave. Det er blant annet møtt med at Riksadvokaten nå samler inn og systematiserer materiale, for å gjøre aktoratet bedre rustet til å overbevise retten om behovet for at straffenivået bør økes, sier Harlem.

- HVA ER EGENTLIG begrunnelsen for fengselsstraff?

- Straff skal forebygge kriminalitet, den skal beskytte samfunnet mot de kriminelle, og straffen skal på en måte presentere samfunnets behov for rettferdighet.

- Hevn?

- Ja, på en måte, men poenget er også å imøtekomme folks behov for at det reageres, sier justisministeren.

Hennes Harlemske skarphet minner om en vennlig, men bestemt kvinnelig gymlærer.

Erteposer og sirkeltrening.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media