Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kriminelt å kjøpe sex?

PROSTITUSJON: Så lenge ingen tall eller fakta viser at både trafficking og prostitusjon bekjempes best med kriminalisering, er vi skeptiske til å kriminalisere sexkjøp.

Salget av sex på Karl Johan har eksplodert, og er ute av kontroll. Debatten om kriminalisering av sexkjøp og horekunder er derfor tilbake med full styrke. Men er kriminalisering av horekunden et godt virkemiddel?

Det er en trist kjensgjerning at handel med mennesker verden over har økt, og som følge av dette har også prostitusjonen i Norge blitt mer synlig. . Dette gjelder spesielt storbyene, og Oslo er intet unntak. Mellom 300 000- 500 000 kvinner og barn er i dag inne på prostitusjonsmarkedet. Derfor må det handles i forhold til å bekjempe prostitusjon, men vi understreker: det finnes ingen enkle løsninger.

Mange mener at det beste ville være å kriminalisere kjøp av sex, og at det ville være et kraftig signal fra samfunnet om at det å kjøpe et menneske er ulovlig og uaktseptabelt. Men vil et slikt forbud beskytte de prostituerte, og vil det virke avskrekkende på bakmennene? Vårt svar er foreløpig nei. Vi tror at handelen med sex ikke vil forsvinne, men vil gå «under jorda». Dette vil gi de prostituerte en enda vanskeligere og mer utrygg livssituasjon.

HANDEL MED MENNESKER i prostitusjonsøyemed er å utnytte mennesker på det groveste. Derfor mener mange at det er moralsk riktig å gå inn for å kriminalisere kjøp. Men etter vår mening er prostitusjon først og fremst et sosialt problem, som oppstår av sosiale årsaker, som fattigdom eller rusmisbruk. Vi har dessuten klare lovforbud mot handel med mennesker - også til prostitusjon, og kjøp av sex av personer under 18 år er kriminalisert. Handel med mennesker er vold mot kvinner.

Kriminalisering av horekunden ble innført av Sverige i 1999. Flere land vurderer å følge Sveriges eksempel, blant annet Finland og Estland. Alle som uttaler at de er for kriminalisering har vist til positive følger av loven i Sverige. Vår mening er at dette til dels er en myte. Det finnes ikke sikre fakta, verken når det gjelder positive eller negative følger. Det finnes i dag kun enkeltrapporter. Dette har ikke kommet tydelig nok fram i debatten om kriminalisering i Norge.

NOEN HEVDER AT gateprostitusjonen har gått ned, at Sverige har blitt et mindre attraktivt marked for handel med mennesker. Men samtidig sies det at kriminaliseringen har skapt et voksende marked for halliker, økt innendørsprostitusjon, voksende marked for handel via internett, og vanskeligheter med bevisførsel for å få arrestert kjøpere. Prostituerte blir vanskeligere å få i tale, og politiet får mindre innsyn enn det de har i dag. Hvis det er slik at gateprostitusjonen har forsvunnet, så betyr det ikke at prostitusjonen i seg selv er blitt avskaffet. Men faktum er at det forligger lite håndfast forskning som kan vise til konsekvensene for de prostituerte.

En rapport viser til at kun 90 personer har i Sverige blitt domfelt for brudd på loven om sexkjøp. Det kan tyde på at lovens hovedintensjon er å «skremme» snarere enn å dømme sexkjøpere. Dette gjør det vanskelig å gi et vitenskapelig svar på lovens konsekvenser, fordi prostitusjon er skjult og ulovlig virksomhet i Sverige. Derfor er det gledelig at den svenske Riksdagen har bestemt at loven skal evalueres.

DET KAN HEVDES at loven fungerer bra i forhold til handel med mennesker, at Sverige er et vanskeligere land å etablere seg i, og at handelen med mennesker har gått ned. Dette håper vi å få svar på gjennom den kommende evalueringa. Men vi frykter for lovens konsekvenser for de prostituerte, og mange rapporterer om økt utrygghet. Det er også for enkelt å avfeie argumentet om at prostitusjonen vil gå under jorda, som for lett. Det er ytterst reelt. Det er mulig å utvise en holdning gjennom praksis fra myndigheters og politiets side. Som å uttrykke at sexkjøp er uakseptabelt, uten at det forbys. Det er også vår holdning at kriminalisering, slik den er i Sverige, har et for ensidig fokus på kjøperen. Skal prostiusjon forbys, må bakmennene tas.

Ifølge FN er det tre områder man må jobbe spesielt med for å få has på trafficking: redusere etterspørsel, målrettet jakt på bakmenn og beskyttelse av kvinnene. I Norge er det innført en regel om opphold for ofre for trafficking, som kan hjelpe til å avsløre bakmennene og å avsløre den organiserte kriminaliteten. Anonym vitneførsel og utvidet rolle for bistandsadvokatene drøftes som mulige tiltak. Å lykkes i å ta bakmennene krever høy prioritet nasjonalt, både av myndigheter og av politi. Politiet i Trondheim har gjennom målrettet innsats avdekket flere menneskehandelsaker der utenlandske kvinner har blitt utnyttet, og det viser at det er mulig å avsløre og iretteføre slik virksomhet.

VELLYKKEDE prosjekter, slik som prostitusjonsenheten som tidligere eksisterte i Oslo, der en egen enhet var i miljøet hele tiden, skapte en lav terskel for de prostituerte for å gi informasjon om overgrep og kriminalitet. Med andre ord - politiet kan gjøre en innsats for å bekjempe prostitusjon og traffikcing med dagens regler. Om de vil, og om de prioriterer. Vi må aldri akseptere at det skal være offeret som er hovedansvarlig for prosessen mot bakmennene.

Arbeiderpartiet har hatt en grundig debatt om kriminalisering. Landsmøtet og kvinnenettverket landet til slutt på at man ikke ønsket kriminalisering. Det var ikke enkelt, og det er fremdeles ikke enkelt. Men så lenge ingen tall eller fakta viser at både trafficking og prostitusjon bekjempes best med kriminalisering, er vi skeptiske til å kriminalisere sexkjøp. Tiltak for å begrense menneskehandel og prostitusjon må ikke forverre de prostituertes livssituasjon. For oss holder ikke argumentet om at det er for kvinnenenes skyld vi kriminaliserer, når en kriminalisering av sexkjøp kan føre til økt antall overgrep mot de kvinnene loven er ment å beskytte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling