Kriminelt aktuell

Karin Fossum er i vinden denne høsten. Fjerde bok om førstebetjent Konrad Sejer er klar i september. NRK starter opptakene til TV-serien basert på «Se deg ikke tilbake», og hun er allerede i gang med en ny roman. Men denne gangen blir det ikke krim.

- Jeg har lenge tenkt på å skrive en skjønnlitterær roman, sier Fossum, som begynte på den nye boka i mai. 40 sider var satt ned på papiret da Dagbladet besøkte forfatteren, og foreløpig vet hun ikke helt hva den ender opp som. Bare at det ikke er krim.

- Jeg vil ikke komme i en situasjon hvor jeg bare innfrir lesernes forventninger med mine bøker. Nå vil jeg ta et skritt videre. Jeg trenger en pause fra Konrad Sejer, sier Fossum.
Men hun klarer ikke helt å kutte ut seriehelten. En femte bok om den middelaldrende og dannede førstebetjenten har allerede begynt å ta form i forfatterhodet.

Og nå blir det tv-serie og film av de to første Fossum- bøkene. Hun har skrevet filmkontrakt på den tredje. Og flere har allerede ringt om den fjerde.

Outsidere

Filmveteran Bjørn Sundquist skal spille førstebetjent Konrad Sejer både i filmen «Evas øye» og tv-serien «Se deg ikke tilbake». Norges nye filmyndling Andrine Sæther har rollen som Eva Magnus i «Evas øye».
I likhet med krimbøkene handler også den skjønnlitterære romanen om outsidere.

- Veltilpassede mennesker er ikke så spennende romanfigurer, mener Fossum.

Mennesker med hjemsøkte sinn går igjen i bøkene hennes, også i «Djevelen holder lyset», som kommer i september. Her møter vi merkelige Irma, som kjenner at hun er annerledes, men som likevel velger fellesskapet av frykt for å bli utstøtt. Irmas forstyrrede sinn får tragiske konsekvenser for den vakre 18-åringen Andreas og kameraten Zipp. Og Konrad Sejer får en ubegripelig forsvinningssak å oppklare.

- Det er en bragd å være normal. Det fascinerer meg at så mange klarer det. Mange lyger og skjuler sitt særpreg. Slik skapes ulykkelige mennesker. Jeg forstår godt at så mange ikke klarer å fungere innenfor normale rammer, sier Fossum.

Sympati

Selv ser hun uforskammet normal ut der hun sitter i stua i sitt idylliske hjem i Sylling utenfor Drammen.

Typisk for Fossum er at hun klarer å skape medfølelse og forståelse for kjeltringene. Hun vil at leserne skal skjønne at det ligger en forklaring bak enhver kriminell handling, uansett hvor grotesk den er.

- Jeg er veldig opptatt av kriminalomsorg. Hvilken sjanse har de som sitter i fengsel til å få et realt liv etter forbrytelsen de har gjort, sier hun og fortsetter:

- Jeg mener ikke at rettssamfunnet er feilslått. Men virkeligheten er ikke i svart-hvitt. De fleste kriminelle handlinger skyldes ikke ondskap, men tilfeldigheter. Vi har mer til felles med folk som sitter i fengsel enn hva som skiller oss. Forskjellen er at noen trår over terskelen mens andre ikke gjør det, mener Fossum.
Fossum har nærmest blitt skamrost for sine tre første krimbøker. Men spør henne ikke hvor mye hun har tjent på suksessen.

- Det vet jeg ikke. Jeg fyller ikke ut selvangivelsen min selv. Men jeg lever godt av krim, sier hun og vrir seg elegant unna spørsmålet.

NESTE BOK UT: Karin Fossums 'Djevelen holder lyset' lanseres 15. september.