Kriminelt gode saker

Det er grunn til å ta fram en pen bukett superlativer etter første runde med NRK Dramas nye storsatsing «Svarte penger - hvite løgner».

TV: Her har vi noe som ligger på nivå med kvalitetsserier fra britisk krimhold. Alle som følger «Beck» vil også få mer å gjøre som tv-slaver.

Underverden

Trond Espen Seim spiller den nyutdannete politimannen Sverre. Han er nettopp kommet fra Elverum for å jobbe ved Stovner politikammer i Oslo. Sverre virres inn i en underverden han har hørt om på politiskolen. Jobben setter ham etter hvert på store moralske prøvelser når han som en annen hvit ridder forsøker å hjelpe alenemoren Trude, spilt av Ane Torp Dahl.

Vi har sett de to første episodene. Noen vil kanskje savne et noe mer actionfylt fortellerspråk, men det skal være forskjell på en krim og en hiphop-video. Vi liker at det dveles, fordi spenningen opprettholdes hele tida. Den ytre action får vi jo i bøtter og spann fra USA. Skal det pirkes på noe, hadde vi ønsket litt mindre glorifisering av politikammeret. Men pytt.

Farlig dobbeltliv

Trond Espen Seim har i utgangspunktet en krevende rolle. Han skal gi ærlig liv til en ung mann som er gått inn i politiets rekker med de nobleste hensikter, men som straks får merke kynismen - både innenfor politiets egen rekker og ute på gata. Seim fikser rollen med guttesjarm og til tider mesterlig troverdighet mens han suges inn i et farlig dobbeltliv.

Ane Dahl Torp som ung bydelsmor, etter at den narkomane eksmannen «Affen» omkom i en politijakt, krever sin kvinne. Dahl Torps prestasjon er kriminelt god.

Kvalitet

I andre roller dukker det opp yngre og eldre soliditet i alle roller.

Nå er jeg tilhenger enten av avsluttende eller maks to episoder før nytt plott, men vi skal følge Sverre og Trude i sju torsdager til framover. Dette er nemlig kvalitet.

NY, NORSK TV-KRIM: Ane Dahl Torp og Trond Espen Seim har hovedrollene i «Svarte penger - hvite løgner», en ny krimserie som ifølge vår anmelder begynner svært bra.