SMUGLERØL: I 2015 gikk 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
SMUGLERØL: I 2015 gikk 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Kriminelt godt ølsalg

Det virker som myndighetene lukker øynene for smugling.

Meninger

På årets russetreff var boksene fra norske bryggerier byttet ut med polske merker. Smugling av øl er god butikk for kriminelle nettverk. Organisert alkoholsmugling har vokst seg farlig stort. Farlig fort. Toll og politi må øke innsatsen for å stoppe dette.

Denne uka kom nye tall fra Tolletaten. Første halvår ble det beslaglagt 260 000 liter øl. Dette bekrefter en økende trend gjennom flere år. I løpet av 15 år har beslagsmengden doblet seg 11 ganger, viser statistikken. Andre tall som indikerer omfanget av ølsmuglingen er tallene fra det ordinære pantesystemet:

I 2015 gikk hele 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet.

Mengden forteller om velorganisert smugleraktivitet. Det er åpenbart god butikk når en ølboks kan kjøpes for noen få kroner i Polen og selges for 15 kroner i Norge. Russen er blant storkundene. Der kan russebussen ha sin faste leverandør gjennom hele russetida, med levering til alle døgnets tider. Uten mas om alderskontroll eller krav om edru kjøpere. Infinitum AS, som håndterte tomgodset i forbindelse med årets store russetreff på Tryvann i Oslo, melder at om lag 80 prosent av de tomme ølboksene som russen la igjen, var smuglervare. For tre-fire år siden var andelen nede i rundt 20 prosent. Økt grad av organisert smugling gir også økt tilgang på alkohol for mindreårige, slik vi blant annet ser med utbredelsen av sprittaxier. Når vi ser at russen i stort omfang drikker smuglerøl, er det grunn til å tro at de kriminelle leverandørene også har god tilgang og distribusjon til yngre elever. Det er bekymringsfullt.

Gitt Norges lange kystlinje og grense mot Sverige, har smuglerne en enkel jobb med å komme over grensen. Innsatsen mot smuglingen må derfor også skje med målrettet innsats mot leverandørene i nærmiljøene og i arbeidet med holdninger.

En undersøkelse YouGov gjorde for Bryggeri- og drikkevareforeningen i 2015, viste at hele en av tre nordmenn er åpne for å kjøpe utenlandsk øl til halv pris dersom det ikke er noen fare for å bli oppdaget. Det er skremmende mange. Smuglertrafikken til Norge er med på å finansiere og styrke kriminelle nettverk. Samtidig taper staten store avgiftsinntekter, og norske bedrifter taper inntekter og arbeidsplasser. Smuglerølet er også et stort miljøproblem, ettersom det ikke utbetales pant for tomgodset. Trolig kastes flere titalls millioner bokser hvert år rett i søpla, eller enda verre, i naturen.

Norsk alkoholpolitikk har ansvarlig alkoholsalg som hovedstrategi. Likevel later det til at myndighetene lukker øynene for smuglingen. Vi krever økt innsats og bedre samarbeid mellom Tollvesenet og politiet for å stanse denne virksomheten. I tillegg bør det komme en bred debatt om årsaken til smuglingen og hva som kan gjøres for å redusere folks toleranse for kriminell virksomhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.