DEBATT

Kriminelt godt ølsalg

Det virker som myndighetene lukker øynene for smugling.

SMUGLERØL: I 2015 gikk 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
SMUGLERØL: I 2015 gikk 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På årets russetreff var boksene fra norske bryggerier byttet ut med polske merker. Smugling av øl er god butikk for kriminelle nettverk. Organisert alkoholsmugling har vokst seg farlig stort. Farlig fort. Toll og politi må øke innsatsen for å stoppe dette.

Denne uka kom nye tall fra Tolletaten. Første halvår ble det beslaglagt 260 000 liter øl. Dette bekrefter en økende trend gjennom flere år. I løpet av 15 år har beslagsmengden doblet seg 11 ganger, viser statistikken. Andre tall som indikerer omfanget av ølsmuglingen er tallene fra det ordinære pantesystemet:

I 2015 gikk hele 21,5 millioner utenlandske bokser gjennom pantesystemet. Ingen vet hvor mye av dette som skriver seg fra legal grensehandel, eller hvor mye som er smuglet inn til landet.

Mengden forteller om velorganisert smugleraktivitet. Det er åpenbart god butikk når en ølboks kan kjøpes for noen få kroner i Polen og selges for 15 kroner i Norge. Russen er blant storkundene. Der kan russebussen ha sin faste leverandør gjennom hele russetida, med levering til alle døgnets tider. Uten mas om alderskontroll eller krav om edru kjøpere. Infinitum AS, som håndterte tomgodset i forbindelse med årets store russetreff på Tryvann i Oslo, melder at om lag 80 prosent av de tomme ølboksene som russen la igjen, var smuglervare. For tre-fire år siden var andelen nede i rundt 20 prosent. Økt grad av organisert smugling gir også økt tilgang på alkohol for mindreårige, slik vi blant annet ser med utbredelsen av sprittaxier. Når vi ser at russen i stort omfang drikker smuglerøl, er det grunn til å tro at de kriminelle leverandørene også har god tilgang og distribusjon til yngre elever. Det er bekymringsfullt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer