Krimkomponist Rypdals «filmmusikk noir»

Nattjazzlig uroppføringsdrama i Bergen

 I BLÅLYSET: Terje Rypdal på Nattjazz med uroppføring av bestillingsverket «Crime Scene». FOTO:TERJE MOSNES
I BLÅLYSET: Terje Rypdal på Nattjazz med uroppføring av bestillingsverket «Crime Scene». FOTO:TERJE MOSNESVis mer

|||BERGEN (Dagbladet): Uroppføringen av Terje Rypdals bestillingsverk «Crime Scene» var hovedkonserten da Nattjazz fortsatte torsdag kveld med bl a Arve Henriksen, Geri Allen og Håvard Wiik Trio på programmet.

Drama

Tittelen gir en god pekepinn om dramatikken - og den musikalske dramaturgien - i Rypdals timelange verk, komponert for Bergen Big Band, hans egen Skywards-trio med Ståle Storløkken (synther) og Paolo Vinaccia (trommer) samt hans musikalske sjelebror og samarbeidspartner siden 1970-tallet, den danske trompetisten Palle Mikkelborg. Sammen med Rypdals egen, skoledannende gitarutfoldelse utgjør dette en besetning som kan få en hver åstedsgransker til å blekne.

Og den gamle rocker Rypdal fornektet seg selvsagt ikke. Enkelte tutti-forløp oste av roterende blålys, hvinende bildekk og frydefull voldsromantikk med helter & skurker og skurker & skurker i heftige oppgjør.

Men heller ikke den rutinerte dynamikeren og melodikjære komponisten Rypdal manglet i verket, som inneholdt «pustepartier» der mørke, følelsesladde lyder romsterte og der Mikkelborgs trompet tegnet sine karakteristiske linjefigurer mens sår ble slikket, de døde begravet og nye, skumle planer smidd.

Intrikat

Med andre ord: Sterkt bildeskapende musikk, underholdende og lett å høre på, men intrikat i arrangementene og antakelig ganske så komplisert å framføre. Uten at Bergen Big Band på noen måte påspilte seg pletter på sitt skinnende ry, det store ensemblet lød så presist og fortolkende som noen kan forlange på en premiere.
Som nesten alle nye verk har også «Crime Scene» partier som tåler innstramming, men etter noen dager i redigeringsmodus bør Terje Rypdal ha nok et verk på vei mot ECM og bred internasjonal utgivelse.

 MEDSKYLDIG: Palle Mikkelborg. FOTO: TERJE MOSNES
MEDSKYLDIG: Palle Mikkelborg. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer