Krimkongen fra Kongsberg

Solid og sympatisk om misforstått geni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvis dagens lesere forbinder noe som helst med navnet Maurits Christopher Hansen (1794-1842) er det antakelig to ting. At Hansen skal ha skrevet verdens første detektivroman, «Mordet paa Maskinbygger Roolfsen» (1840). Og at han hadde et intimt vennskap med en mann med et noe mer prangende navn, Conrad Nicolai Schwach. Den første påstanden, et slags norsk territorialkrav overfor detektivsjangeren, var det Willy Dahl som framsatte. Det andre momentet, det romantiske vennskapet med Schwach og dets fremmedartede maskulinitetsideal, har de siste år interessert en rekke forskere. Men dette blir man pussig nok ikke klokere på etter å ha lest Arve Fretheims nye biografi. Til gjengjeld lærer man atskillig annet.

Nedgangshistorie

Fretheim presenterer en nedgangshistorie. «Livets kolde prosa» skildrer en forfatter som nærmest var litterær barnestjerne. Deretter ble han gradvis mer og mer misforstått. Og mer og mer ensom. Etter romantisk oppskrift. Den eldre Hansen ender opp uten selvtillit og med anlegg for konspirasjonsteorier. Den unge Hansen manglet knapt nok troen på seg selv. Etter å ha blitt irettesatt av en lærer ved Christiania katedralskole, skal han ha uttalt: «Han kan ikke skrive et Vers, og jeg skriver alt på den annen Tragedie.». But was that a good thing? vil kynikeren kanskje innvende. Sammen med Schwach og Henrik Anker Bjerregaard fikk Hansen tilnavnet «det poetiske kløverblad». Schwach ble kjent som dikteren, Bjerregaard som dramatikeren og Hansen som novellisten. Men Hansens produksjon var stor og variert. Han kokte endatil opp en helt egen pedagogisk teori, kalt «Epideixis». Den venter ennå på plass i neste skolereform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer