Krimkongen mot skidronningen

Men i finalefeltet lurer en statsminister i spurten om årets Peer Gynt. - Brand er favoritten, sier Harry Holes far.

KANDIDAT: Krimkongen Jo Nesbø er en av tre som kan bli årets Peer Gynt. Foto: Anders Grønneberg
KANDIDAT: Krimkongen Jo Nesbø er en av tre som kan bli årets Peer Gynt. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): Folkets 165 valgte på Stortinget bestemmer hvem som skal få Peer Gynt-statuett på Vinstra 3. august.

Valget står mellom en skidronning, en krimkonge og en statsminister, som hver for seg har håndtert bragder, tragedier og framtidshåp.

I dag slipper nominasjonskomiteen de tre kandidatene Marit Bjørgen, Jo Nesbø og Jens Stoltenberg ut av sekken.

-  Jeg har nettopp fått vite at jeg står på lista. Vet dere hvem de andre er, spør Jo Nesbø når Dagbladet får telefonkontakt.

Etter at par sekunders tenkepause kommer den impulsive førstereaksjonen på konkurrentene sammen med en latter:

- Det var litt av et lag ! Jeg får tygge litt på egne reaksjoner.

- Brand er favoritten Og den kommer i litt mer formelle former:

- Det er en ære å bli nominert. Brand er forøvrig min favoritt-Ibsen-karakter, men han var jo enda mer dysfunksjonell enn Peer, så da ville vel ingen mottatt prisen.

KANDIDAT: Skidronningen Marit Bjørgen kan få årets Peer Gynt-statuett. Foto: Heiko Junge/Scanpix
KANDIDAT: Skidronningen Marit Bjørgen kan få årets Peer Gynt-statuett. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

Nominasjonskomiteens leder Berit Brørby har sammen med Håkon Gullvåg, Olav Røssum og Marit Lien hatt hjelp av de to tidligere prisvinnerne Hanne Krogh (1985) og Knut Vollebæk (2001) til å til å velge blant kandidatene, der en blir den 42. Peer Gynt.

«Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet».

Fra Gerhardsen til Carlsen Det sier statuttene. I fjor ble det sjakkprinsen Magnus Carlsen. Den aller første var tidligere statsminister Einar Gerhardsen i 1971.

Her er alle de 41 tidligere vinnerne.

I likhet med Henrik Ibsens teatralske Peer Gynt, har også  årets kandidater store drømmer.

Men de lyver høyst sannsynlig mindre, og de har betydelige større resultater å vise til.

Statsminister Jens Stoltenberg blir nominert for sin internasjonale profilering av Norge gjennom internasjonale verv og for sin samlende rolle etter terrorangrepet 22. juli.

- Jens Stoltenberg bidro sterkt til at vi ble i stand til å bruke ord som kjærlighet og nestekjærlighet i den offentlige arena, på gater og torg, sier komiteen.

Best i verden Marit Bjørgens fire VM-gull i Holmenkollen er blant krydderet i komiteens utvelgelse av langrennsdronningen fra Rognes.

Tre andre punkter på den ferske siden av cv'en gjør det unødvendig å konstruere superlativer: verdens beste kvinnelige skiløper, årets kvinnelige idrettsutøver i Norge og verdens beste kvinnelige idrettsutøver, kåret av Den internasjonale sportspresseorganisasjonen.

Seks millioner bøker Komiteen har ikke mange minus i margen på nominasjonen av Jo Nesbø, heller.

- Blant de få som lykkes med det meste, konkluderer komiteen og ramser opp karriereen som aksjemegler, journalist, vokalist, låtskriver og forfatter.

Seks millioner solgte bøker om den dunkle politifiguren fra Sofies gate, leder fram til den veldedige Harry Hole-stiftelsen, som blant annet arbeider for å gi barn i utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter.

KANDIDAT: Statsminister Jens Stoltenberg er nominert blant annet på grunn av hans samlende rolle etter 22. juli-angrepene.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KANDIDAT: Statsminister Jens Stoltenberg er nominert blant annet på grunn av hans samlende rolle etter 22. juli-angrepene. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer