Krimkrigen er i gang

Nå blir det landskamp på boklista.

NORSK ELLER SVENSK? Velger du Unni Lindell og hennes norske krimkolleger som påskelektyre, eller Camilla Läckberg og svenskene? Foreløpig leder den norske novellesamlingen på boklista. Foto: LARS EIVIND BONES / JØRN H. MOEN
NORSK ELLER SVENSK? Velger du Unni Lindell og hennes norske krimkolleger som påskelektyre, eller Camilla Läckberg og svenskene? Foreløpig leder den norske novellesamlingen på boklista. Foto: LARS EIVIND BONES / JØRN H. MOENVis mer

(Dagbladet): Hvem pakker du helst med i sekken før påskeferien - norske eller svenske krimforfattere?

I år blir det landskamp på boklista, når forlagene Juritzen og Gyldendal slår til med hver sin samling krimnoveller.

Juritzens «Påskekrim»-samlinger med norske noveller har blitt bestselgere to år på rad. I år prøver også Gyldendal seg med svenske noveller, med tittelen «Den svenske gullrekka». Denne uka har nordmennene kapret fjerdeplass på boklista, mens svenskene ligger på femte.

Populære krimnoveller
- Vi har sett at det er stor interesse for krimnoveller. Samtidig forvalter vi en portefølje med de aller beste svenske krimforfatterne, og vi så at de hadde flere tekster som ikke var utgitt på norsk tidligere. Dermed fikk vi ideen til å samle det beste av de beste, sier Cathrine Bakke Bolin, redaksjonssjef for oversatt skjønnlitteratur hos Gyldendal.

«Den svenske gullrekka» inneholder noveller av forfatterne Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Håkan Nesser og Johan Theorin. Boka er nå oppe i et opplag på 44 000 eksemplarer, inkludert bokklubb.

- Sverige er ut
Arve Juritzen hilser krimkonkurransen velkommen.

- Jeg var veldig overrasket da jeg startet forlag og oppdaget at det ikke var noen som ga ut påskekrimsamling. At Gyldendal nå har våkna, er ikke så rart. Det er ålreit med konkurranse, så lenge vi vinner, sier han, og legger til:

LEDER AN: Tom Egeland er blant forfatterne som har bidratt med novelle i «Påskekrim 2011». De ligger foreløpig en plass over sine svenske kolleger på boklista.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
LEDER AN: Tom Egeland er blant forfatterne som har bidratt med novelle i «Påskekrim 2011». De ligger foreløpig en plass over sine svenske kolleger på boklista. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Etter ski-VM er det klart at vi heier på Norge. Sverige er ut!

«Påskekrim 2011» inneholder nye og gamle noveller av blant andre Unni Lindell, Gunnar Staalesen og Tom Egeland, og har et førsteopplag på hele 36 000 eksemplarer. De to tidligere samlingene har begge hatt opplag på 19 000.

Se hele boklista her.