Krimlegende til Litteraturfestivalen på Lillehammer

Maj Sjöwall åpner «Krim i Parken»

(Dagbladet.no): Litteraturfestivalen på Lillehammer har gjort et lite scoop i forbindelse med sitt nye krimarrangement, Krim i Parken.

Den nye intervjuserien på festivalen, som arrangeres i slutten av mai, får besøk av den svenske krimdronningen Maj Sjöwall (71). Hun er kjent for serien om politietterforsker Beck.

- Hun er jo en levende legende innen nordisk, ja, i det hele tatt innen moderne krim, mener Stig Sæterbakken, kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Klassikere

- Hun og mannen Per Wahlöö har dannet en skole som fortsatt gjelder, som går på både hardkokt realisme og samfunnskritikk. Det blir et møte med et krimhistorisk ikon, fortsetter han.

Sjöwall og mannen skrev ti krimromaner på ti år, fra 1965 til 1975. Like etter at den siste boka kom ut, døde mannen hennes. Siden har det vært stille fra henne. Men ekteparets bøker om politietterforsker Martin Beck har fått klassikerstatus og blitt til flere filmer, både i Sverige, Ungarn og USA.

- Vi er veldig glade og stolte over å kunne døpe hele serien med å ha henne her. Vi kunne ikke fått noen bedre, sier Sæterbakken.

Den virkelige forbrytelsen

TIL LILLEHAMMER: Krimdronningen Maj Sjöwall
kommer til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: OLLE SPORRONG
TIL LILLEHAMMER: Krimdronningen Maj Sjöwall kommer til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: OLLE SPORRONG Vis mer

Dagbladets Fredrik Wandrup intervjuet Maj Sjöwall i desember i fjor. Da fortalte hun blant annet om den virkelige forbrytelsen i romanene.

- Vi brukte undertittelen «roman om en forbrytelse» på alle bøkene. Men dette var ingen henvisning til de som brøt loven. Den forbrytelsen vi hadde i tankene, var den som ble begått av det svenske sosialdemokratiet. Det sviktet fullstendig midt på 1960-tallet. Ideen om «folkhemmet» ble i større og større grad avløst av kapitalisme. Det er det sviket bøkene handler om, sa hun.

Maj Sjöwall blir en av fire krimforfattere som skal intervjues på Krim i Parken, et fast arrangement hver kveld fra onsdag til lørdag. De andre navnene er ikke helt klare ennå, men Sæterbakken forteller at det også kommer en dansk, en norsk og en islandsk forfatter.

- I år får hele festivalen et sterkt nordisk preg, og det gjelder også for Krim i Parken, sier han.

Krimlegende til Litteraturfestivalen på Lillehammer
GLAD: Stig Sæterbakken, kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen på Lillehammer.