Anmeldelse: «McDonald & Dodds» på NRK

Krimpåskens koseligste

«McDonald & Dodds» er en påskekrim kjemisk fri for blod og gørr og skulende etterforskere med alkoholproblemer.

MCDONALD OG DODDS: Introverte Dodds (t.v.) og bråkjekke McDonald er et litt uvanlig etterforskerpar som løser litt uvanlige drapssaker i Bath. Foto: NRK
MCDONALD OG DODDS: Introverte Dodds (t.v.) og bråkjekke McDonald er et litt uvanlig etterforskerpar som løser litt uvanlige drapssaker i Bath. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Eit umake par, men eit makelaust team. Ambisise McDonald og tilbakehaldne Dodds lyser krimgter i og rundt Bath. Ein mann blir drept i eit avsides herskapshus, men huseigaren og familien hans kjenner ikkje til mannen. Britisk krim. (1:2) 0
Eit umake par, men eit makelaust team. Ambisise McDonald og tilbakehaldne Dodds lyser krimgter i og rundt Bath. Ein mann blir drept i eit avsides herskapshus, men huseigaren og familien hans kjenner ikkje til mannen. Britisk krim. (1:2) 0 Vis mer

«McDonald og Dodds», sesong to

Krimserie i to halvannen time lange deler.

Tidspunkt: Fredag 26. mars kl. 22:15
Beskrivelse: Lettbeint underholdningskrim.
Kanal: NRK1 og NRK TV-appen

«drapsetterforskerne behandler hver sak som en runde med Cluedo»
Se alle anmeldelser

«McDonald & Dodds» er noir-bølgens rakeste motsetning. Denne krimserien er kjemisk fri for blod og gørr og skulende etterforskere med alkoholproblemer. Det er som om noen har sugd alt alvoret ut av serien og erklært at regn og mørke kan andre krimserier ha for seg selv.

Her, i turistbyen Bath, er det nesten alltid sol og glede, og drapsetterforskerne behandler hver sak som en runde med Cluedo: Med triumferende glis hver gang de kommer et steg nærmere morderen, og irriterte snøft de gangene de tar feil.

Det er så du nesten glemmer at det faktisk er ordentlige drap de jobber med. Høyst forsettlige og svært kyniske sådanne, klekket ut av det som må kalles kriminelle mesterhjerner, så utspekulerte er de.

Lett påskekrim

«McDonald & Dodds» er lett underholdningskrim, av typen britene har lange tradisjoner for. Her ligger underholdningen like mye i opprullingen av mysteriene som i det typete persongalleriet.

I første rekke har vi etterforskerparet serien er oppkalt etter. McDonalds (Tala Gouveia) er ung og handlekraftig og litt irriterende bråkjekk, særlig overfor partneren Dodds (Jason Watkins) - en eldre og introvert særing som er glad i arkivsøking og pommes frites, og som konsekvent kaller henne «Ma'am».

Første del av den to episoder lange sesongen skal ha oss til å fnise litt ekstra av særhetene hans, da de støter på en inspektør fra havarikommisjonen som tilsynelatende ligner ham på en prikk - uten at han ser det selv, så klart.

Luftballong og nachspiel

Skurker og ofre er minst like typete som etterforskerne. Ferieby-settingen åpner for mange artige sekvenser der vi møter folk på sitt minst sjarmerende - fra de fem middelaldrende og snobbete kulturpersonlighetene som drar på en fatal tur med luftballong i første del, til de fem yngre damene med brei Glasgow-dialekt og høy drinkeføring, som drar på et like fatalt nachspiel med lokale rugbyspillere i andre del.

Motivene er på grensa til søkte, og portrettene er langt fra komplekse, men de er morsomme og effektive og akkurat passe ondskapsfulle. Legg til en snerten dialog og velregisserte plott som byr på både overraskelser og spenning, så har du en lettbeint påskekrim som fungerer ganske godt på sine premisser, tross alt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer