Krimromanen deres ble salgssuksess før den kom ut

Søsknene Søren og Lotte Hammer.

SØSKEN: Søren og Lotte Hammer har skrevet suksessromanen «Udyr» sammen. Og flere bøker skal det bli...  Foto: FONT
SØSKEN: Søren og Lotte Hammer har skrevet suksessromanen «Udyr» sammen. Og flere bøker skal det bli... Foto: FONTVis mer

||| ANMELDELSE: Førstebetjent Konrad Simonsen får en ekstrem og ekstremt vanskelig sak å hanskes med når fem nakne og mishandlede menn blir funnet hengende i en gymsal.    

Søskenpar Det danske søskenparet Lotte og Søren Hammer — henholdsvis en 54 år gammel sykepleier og en 57 år gammel lærer — debuterer med denne krimromanen, som ble en bransje-snakkis under bokmessen i Frankfurt i fjor. Den ble solgt til en rekke land, blant annet Nederland, Tyskland og Frankrike, før den var utgitt i Danmark.

Bror og søster bor i hver sin etasje i samme hus, og begynte på «Udyr» som et rent hobbyprosjekt.  

Krimromanen deres ble salgssuksess før den kom ut

«Udyr»  handler om et massedrap på pedofile menn på en skole i Bagsværd, en småby litt utenfor København. Drapene minner mer om profesjonelle henrettelser, likene er hengt opp med presisjon alt tyder på at dette er nøye planlagt. Skolens vaktmester, Per Clausen, havner raskt i politiets søkelys, men det blir snart klart for politiet at det står mer enn en person bak.    

«Komtessen» Det er en sammensatt gruppe etterforskere, anført av den lett eksentriske Konrad Simonsen, hans nestkommanderende Arne Pedersen, Nathalie von Rosen, som stort sett omtales som «Komtessen», den eldre og erfarne Poul Troulsen, og den svært ambisiøse Pauline Berg.

Felles for dem alle er dessverre at de er en smule anonyme og kjedelige. I tillegg er det lagt inn et par kvinnelige journalister som kommer fra samme avis, men har svært forskjellige agenda.  

«Udyr» — originaltittelen er «Svinehunde»  — handler også om folkeopinionen, som med bare litt påvirkning stiller seg på gjerningsmennenes side og heller i den retning at denne saken er det best at politiet ikke løser.    

Opprør Det blir opprør, rundt om i Danmark blir pedofile mishandlet og drept. Og bokas store spørsmål er egentlig om de som tar loven i egne hender er like store udyr som de som misbruker og voldtar barn.  

Temaet i «Udyr» er spennende og utfordrende, og boken er svært godt skrevet, men den er likevel litt ujevn i partier og som sagt med et persongalleri som er merkelig anonyme. Men alt det kan rettes på, for «Udyr» er første bok i en serie, og neste bok, «Alting har sin pris», kommer på dansk allerede i oktober.