Krimveteranen

Redaktør og forfatter Jon Michelet (57) ble i går tildelt prisen for beste norske kriminalroman i 2001, «Den frosne kvinnen». I 1981 erobret han Den gylne revolver med «Hvit som snø».

- Du er dermed vår eneste forfatter som to ganger har mottatt Norges fremste pris innen kriminallitteratur?

- Oppmuntringen og gleden er enda større enn forrige gang: Vi er blitt flere og bedre kriminalforfattere, Rivertonprisen har fått større betydning. Og for 20 år siden var jeg en fremadstormende fyr som trodde verden lå for mine føtter, og at jeg fortjente en pris.

- Takknemligheten er ekstra stor fordi du gjør comeback med Thygesen i hovedrollen etter tolv års taushet?

- Jeg har vel vært redd for å innfri forventninger. Desto større var lettelsen da det løsnet. Det begynte med ødelagt kne og sykmelding. «Faen, hva skal jeg gjøre?»

«Skriv en påskekrim!» sa redaksjonssjefen i Klassekampen. Ja vel, så begynte jeg å samle barnåler til tua, leverte fortløpende til en føljetong.

- I beste tradisjon fra Dickens, Dumas og Dostojevskij?

- Det var i hvert fall begynnelsen til «Den frosne kvinnen».

- I oktober slutter du, etter fem års fartstid, som redaktør i Klassekampen? - Jeg vil gjerne fortsette i en friere stilling som skribent, kanskje i kombinasjon med forfatterskapet. Prisen i dag er en enorm oppmuntring til å fortsette.

- Du fikk også en sjekk på 30000 kroner?

- Skal vel klare å kverke de kronene... Kanskje på en tur til Ecuador. Det er noen vulkaner oppe i Andesfjellene. Så du skjønner, er ikke utslokt ennå.

Redaktør og

forfatter Jon

Michelet (57)

ble i går tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 2001, «Den frosne kvinnen». I 1981 erobret han Den gylne revolver med «Hvit som snø».