Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kringkastingsrådet om «Nytt på nytts» nazifisk-kommentar: - Dette er helt historieløst!

- Dette er høyt oppe på lista over det verste du kan kalle noen, mener rådsmedlem Vebjørn Selbekk.

KRITIKK: NRK får kritikk i Kringkastingsrådet for at Johan Golden kalte Christian Tybring-Gjedde (Frp) for en «nazifisk» i «Nytt på nytt». FOTO: NRK
KRITIKK: NRK får kritikk i Kringkastingsrådet for at Johan Golden kalte Christian Tybring-Gjedde (Frp) for en «nazifisk» i «Nytt på nytt». FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): Kringkastingsrådet fikk inn 540 klager på «Nytt på nytt» til dagens møte. Mens 167 av klagene handlet om at barn sang låta «Fy faen» av Hkeem og Temur under programmet 27. oktober, kom det inn 373 klager på paneldeltaker Johan Goldens «nazifisk»-kommentar i programmet 17. oktober.

Golden skulle gjette på ordsammensetninger, som er et kjent innslag i programmet.

Da programleder Bård Tufte Johansen stilte spørsmål om hva «nazifisk» var, svarte Golden at det var Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde, til latter fra salen.

NRK måtte tåle mye kritikk fra Kringkastingsrådets medlemmer da saken ble behandlet torsdag.

- Bommer

- Jeg mener det er veldig lett å lage god satire på Christian Tybring-Gjedde, men han er faktisk ingen nazist, sier rådets leder Per Edgar Kokkvold, under møtet.

- Jeg synes denne satiren bommer. Den er uintelligent, sier han, og får støtte av rådsmedlem og redaktør av avisa Dagen, Vebjørn Selbekk.

- På lista over hva som er det verste du kan kalle noen er nazist og nazi ganske høyt oppe. Jeg vil tro at det er i samme klasse som å bli kalt pedofil. Jeg stiller meg spørsmål om det er noe man ikke bør bli kalt, heller ikke i humor og satire, sier Selbekk.

Han legger til at man forbinder ordet med holocaust og norsk okkupasjon.

- Så selv i et humorprogram bør man tenke seg veldig nøye om før man setter denne typen merkelapper på hvem som helst, også om du har et etternavn som er fiskelignende, sier Selbekk.

- Historieløst

Rådsmedlem Sigvald Oppebøen Hansen, som tidligere var Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, reagerer også sterkt og kaller det et «virkelig overtramp». Han får støtte av Beate Bøe Nilsen og Finn Egil Holm.

- Dette er helt historieløst, og det synes jeg man skal ta innover seg, sier rådsmedlem Finn Egil Holm, som er tidligere Frp-politiker.

Kjersti Thorbjørnrud hadde et annet syn på saken, og sier hun så på dette som en ordlek, og det derfor ble en type formildende omstendighet.

- Derfor blir det for meg mindre rammende enn om det var som en del av en satirisk betegnelse, sier hun.

Også Kjetil Kooyman, prosjektleder for «Nytt på nytt», poengterer at dette var del av en ordlek som er et fast innslag i «Nytt på nytt».

- Den ordleken er ganske flåsete, og jeg mener «Nytt på nytt» har den laveste injurierende kraften i denne leken, nettopp fordi det er en lek med ord, sier han, og legger til at satire skal være maktkritisk og at Tybring-Gjedde er en stortingsrepresentant og maktperson.

- Det står satiren nær å skulle erte og drive gjøn med maktpersoner, også når han har fisk i navnet sitt. En annen politiker langt ute på høyresiden kunne nok også blitt rammet av denne ordleken, sier Kooyman.

Han sier også at de vurderer ordet «nazi» som et begrep som er vannet litt ut.

- Jeg tror ikke folk får opp bilder av Holocaust lenger, fordi det blir brukt som et adjektiv i dagligtale, sier Kooyman.

Bannekritikk

NRK fikk også kritikk av Kringkastingsrådet i behandlingen av klagene på at barn sang låta «Fy faen» i programmet.

- Jeg skjønner at dette er humor og satire. Men likevel skjønner jeg klagerne og jeg er enig med dem. Jeg synes det er spesielt å dra barnehagebarn inn i et studio og sitte og framføre den typen bannskap. Det har jeg forståelse for at folk reagerer på, sier Vebjørn Selbekk.

Flere av rådets medlemmer sier at det er nettop det at barn banner, som gjør at de reagerer på innslaget. Blant dem er Filip Rygg, som reagerer selv om spøken etter hans mening er ganske smart, hensikten er god, og selv om han synes innslaget kommenterer samfunnsdebatten på en god måte.

- Men for meg stopper det opp fordi det er barn som brukes i settingen. Du ser også på klagene at det er dette de i hovedsak reagerer på. Det er noe med hvordan man bruker barn, sier Rygg.

Rådet er samstemte i at disse klagene må tas på alvor.

Ifølge NRKs egne regler skal de unngå banning. Kjetil Kooyman, prosjektleder for «Nytt på nytt», forklarer at det i dette tilfellet er brukt som et grep, for å kommentere en nyhetssak om modernisering av barnesanger.

Han legger også til at de kjente foreldrene til barna og forsikret seg om at foreldrene visste hva barna var med på, og kunne forklare dette for barna i ettertid også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling