FELT I SVERIGE: «Skavlan» ble felt i svenske Granskningsnämdan tidligere i år for Wahlgren-intervjuet. I dag har NRKs kringkastingsråd behandlet saken. Foto: Stella Pictures
FELT I SVERIGE: «Skavlan» ble felt i svenske Granskningsnämdan tidligere i år for Wahlgren-intervjuet. I dag har NRKs kringkastingsråd behandlet saken. Foto: Stella PicturesVis mer

Kringkastingsrådet refser «Skavlan»

Mener deler av Skavlans Wahlgren-intervju burde vært klippet vekk.

(Dagbladet): Kringkastingsrådet vedtok for kort tid siden en uttalelse etter intervjuet med med Anna Wahlgren, som ble sendt på NRK tidligere i år. I uttalelsen mener de at  «Skavlan»-redaksjonen burde ha klippet ut deler av intervjuet med Wahlgren, der hun kom med anklager blant annet mot sin tidligere ektemann.

I uttalelsen fra rådet, som ble vedtatt med kun én stemme imot, lyder slik:

«Kringkastingsrådet mener at «Skavlan» har et format som gjør at det alltid vil være en risiko når vanskelige og kontroversielle temaer tas opp. Kringkastingsrådet har forståelse for at det er problematisk å kontrollere og planlegge programmet i detalj. Men siden det blir sendt i opptak er rådet i den oppfatning at redaksjonen bør redigere bort grove anklagelser mot tredjepersoner som ikke har tilsvarsrett i samme program.»

Klagen
Det var Anna Wahlgrens tidligere ektemann Carsten Feldt som klagde inn programmet til rådet. Han reagerer på at han ikke fikk muligheten til å svare på beskyldninger Wahlgren kom mot han.

Diskusjonen i Kringkastingsrådet handlet om muligheten for å ha gitt Feldt tilsvarsrett. De diskuterte også om Wahlgren burde vært klippet helt eller delvis ut av programmet, eller om det var rett å innvitere henne i det hele tatt.

- I det formatet «Skavlan» er, har vi ingen mulighet til å ta inn gjester i studio etter innspilling. Vi tilbø Feldt tilsvarsrett seinere, men det takket han nei til, sa «Skavlan»-sjefen under møtet, før uttalelsen ble vedtatt.

Sammen med eksternsjef i NRK, Petter Wallace, svarte hun på rådets spørsmål.

- Hadde vi valgt å ikke sende programmet, ville vi i dag diskutert sensur. Det var et vondt program å vise, men det hadde vært værre å ikke sende, sa Wallace på spørsmål om NRK vurderte å ikke sende programmet i det hele tatt.

Felt i Sverige
Tidligere i måneden ble «Skavlan» felt i svenskenes PFU, «Granskningsnämden för radio och tv» for det samme programmet. 

«I intervjuet kom Wahlgren med alvorlige anklager mot en navngitt person, uten at det var noen samtidig imøtegåelse eller kommentar fra den andre parten i samme program», het det i uttalelsen fra Granskningsnämnden.

I slutten av januar at Wahlgren satt i stolen hos Fredrik Skavlan. Der raste hun mot sin datter, Felicia Feldt, som året før hadde sittet i samme stol og og gitt sin versjon av det som igjennom 80-tallet var et nærmest offentlig familieliv i Sverige.

- Det var et drapsforsøk. Og det er ikke selvsagt at jeg sitter her. Man kan dø av et knust hjerte. Man trenger ikke ta livet av seg. Man dør fordi hjertet brister, sa hun om sin reaksjon på datterens opptreden på Skavlan for et år siden.

Seksuelle overgrep
Da Feldt var på besøk i programmet knuste hun bildet av familien hun hadde vokst opp i som harmonisk, og morens rolle som forbilde. I boka «Felicia Forsvann» beskriver hun seksuelle overgrep i barndommen, og et hjem preget av alkoholisme og aggresjon.

Anna Wahlgrens «Barnaboken» var en slags bibel for progressiv barneoppdragelse for foreldre over hele Norden fra den ble gitt ut i 1983.

DATTEREN: Wahlgren raste mot datteren Felicia Feldt etter hennes Skavlan-opptreden i fjor. Foto: Stella Pictures
DATTEREN: Wahlgren raste mot datteren Felicia Feldt etter hennes Skavlan-opptreden i fjor. Foto: Stella Pictures Vis mer