Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kringkastingsrådet støtter NRK i «korssaken»

Men oppfordrer til tydeligere retningslinjer.

REAKSJONER: Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land
REAKSJONER: Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land Vis mer

(Dagbladet): I november ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV, noe som skapte sterke reaksjoner.

I dag ble saken tatt opp i Kringkastingsrådet, etter å ha fått inn rekordmange klager fra folk som ønsket at hun skulle få bære korset på tv.

Under møtet fikk NRK massiv støtte og det store flertallet mente det var prinsipielt viktig at NRK har regler for å sikre nøytral nyhetsformidling. Flere mente også at reglene til og med burde strammes til.

Enkelte påpekte imidlertid at regelverket kanskje burde vært formidlet tydeligere. Møtet ble streamet på nrk.no.

- Bør presisere Mette Gundersen fra Kringkastingsrådet kom med følgende beskjed fra rådet:

- Kringkastingsrådet har merket seg det enorme engasjementet i saken. NRK skal være politisk og religiøst nøytrale i sin nyhetsformidling. Vi ber NRK vurdere om reglementet er tydelig nok. De bør vurdere å presisere ytterligere, sa hun.

Det ble også stilt spørsmålstegn ved lederen av Kringkastingsrådet, Helen Molvær Grimstad, som åpenbart var den eneste i forsamlingen som hadde et annet synspunkt i saken.

- Jeg mener leder her har tatt feil, sa May E. Hansen i Kringkastingsrådet på møtet, noe Grimstad ikke ønsket å kommentere.

Grimstad stilte blant annet spørsmålstegn ved hvilket bilde av NRK som blir presentert til folket.

- Jeg oppfatter at mange er sinte på NRK fordi de ikke blir lyttet til. I denne bunken med brev er det flere som uttrykker bekymring over at NRK ikke ønsker å lytte til dem med et kristent livssyn, sa hun.

- Ukontroversiell praktisering Kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen uttalte imidlertid at deres vurderinger i slike saker aldri vil bli basert på eksterne reaksjoner.

- Dette er en helt ukontroversiell praktisering av interne regler. Det NRK har en mening om er hvordan våre nyhetsopplesere skal opptre nøytralt i våre sendinger, sa han.

Hun utelukket likevel ikke at dette var en diskusjon som fort kan bli aktuell senere, og han oppfordret derfor til en åpen offentlig diskusjon om temaet.

- Vi søker og prøver stadig å få til et større mangfold blant våre ansatte og få inn flere med annen kulturell bakgrunn, ved hjelp av flere tiltak. Dette er en diskusjon vi kommer til å møte senere, og det er derfor viktig å være forberedt på dette temaet, sa han på møtet.

Fornøyd med håndteringen Distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild Johnsen, sier til Dagbladet at hun er svært fornøyd med måten Kringkastingsrådet håndterte debatten.

- Jeg er glad for at de gikk inn i debatten med et prinsipielt syn. Dette handler egentlig ikke om kors - eller ikke kors. Vårt etiske regelverk i NRK er at våre nyhetsprogramledere skal fremstå nøytrale, og det er det vi har diskutert i dag, sier hun.

Hun merker seg at flere etterlyser et tydeligere regelverk og forteller at de nå vil ta en debatt om regelverket internt.

- Dette har ikke vært et problem internt tidligere og vi har nedskrevne regler om dette, men det kan være kunnskapen om det ikke er så god som vi tror. Vi vil ta med oss dette og se om vi bør være tydeligere, sier hun til Dagbladet.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener Kringkastingsrådets konklusjon virker fornuftig.

- Dette er i tråd med det jeg har oppfordret til, og jeg mener det er veldig positivt om de nå benytter anledningen til å bli tydeligere på regelverket, sier hun og fortsetter:

- Dette er et tema med et enormt stort konfliktpotensiale, og jeg tror alle redaksjoner vil kunne dra nytte av klare regler om dette.