Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dokumentaren «Pengepredikanten»:

Kringkastingsrådet: - Hanvold kan ikke si at han ikke visste hva han var med på

- Mannen driver en TV-kanal. Er det noen som vet hvor sterkt TV-mediet er, er det han, sier rådsmedlem. 

ROSER PROGRAMMET: Kringkastingsrådet fikk inn 21 klager på dokumentaren «Pengepredikanten». Kringkastingsrådets medlemmer mener derimot ikke at TV-pastor i Visjon Norge, Jan Hanvold, kan si at han medvirket til dokumentaren på falske premisser. FOTO: Visjon Norge
ROSER PROGRAMMET: Kringkastingsrådet fikk inn 21 klager på dokumentaren «Pengepredikanten». Kringkastingsrådets medlemmer mener derimot ikke at TV-pastor i Visjon Norge, Jan Hanvold, kan si at han medvirket til dokumentaren på falske premisser. FOTO: Visjon Norge Vis mer

Den kristne TV-kanalen Visjon Norge kom i hardt vær etter at NRK viste dokumentaren «Pengepredikanten», 25. oktober.

Her ble det satt søkelys på at TV-pastor Jan Hanvold i Visjon Norge, har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene, og at minstepensjonister og uføretrygdede var de flittigste når Hanvold ber folk om å gi. TV-pastoren har samtidig bygd opp et privat eiendomsimperium.

Kringkastingsrådet har fått til sammen 21 klager på Brennpunkt-dokumentaren om Visjon Norge-sjef Jan Hanvold. Men de har også mottatt seks henvendelser med skryt av dokumentaren.

Klagerne mener blant annet at programmet er på grensen til overgrep, at NRK henger ut Hanvold ved bruk av løgn og forfalskning, og at Hanvold ikke fikk svare ordentlig for seg. En klager mente også at NRK i programmet latterliggjorde minstepensjonister og andre som støttet kanalen.

Etter at dokumentaren ble vist har TV-pastor Jan Hanvold, sagt at han ikke forstod hva slags program han medvirket til.

– Jeg er veldig takknemlig for at folk står opp for oss, for slik det er fremstilt i Brennpunkt er blank løgn og hets, har Hanvold tidligere uttalt til Dagen.

- Vi var tydelige

Vebjørn Selvbekk, rådsmedlem og redaktør i avisen Dagen, stilte spørsmål om hvilke premisser som ble gitt til Hanvold, i forbindelse med hans medvirkning i dokumentaren.

- Vi har vært veldig tydelige på hva det er vi har forsøkt å lage, sa Brennpunkts Bjørn Olav Nordahl, som hadde regien på dokumentaren.

Han forteller at de først gikk bredt ut, og ville se nærmere på kristne miljøer utenfor den norske kirke. Dette ble Hanvold opplyst om. Når de fant interessant informasjon om Visjon Norge og Hanvold ble fokuset derimot snevret inn. Han forteller at de har hatt løpende kontakt med Hanvold fra april og frem til sendedato.

- Før siste intervjuet, hvor han ble konfrontert med en god del av de økonomiske disposisjonene, fikk han 16 spørsmål, med underspørsmål, en og en halv uke før vi intervjuet han. Han fikk gå gjennom alt på forhånd, slik at han ikke skulle bli overrasket over hva vi spurte om, sier Nordahl.

Han legger til at Hanvold også fikk se dokumentaren før sending.

- Han var her i god tid før sending, og fikk se denne filmen. Etterpå sa han at han ikke hadde noen innvendinger, og at han ikke kunne se noen faktafeil. Vi skiltes som ganske forlikte. Så har han valgt en annen kommunikasjonsform etter at han skjønte at det tok litt av i norske medier og i sosiale medier, sier Bjørn Olav Nordahl.

- Ikke noe lureri

Rådsmedlemmene var samstemte om at dokumentaren var godt laget. Rådsmedlem Finn Egil Holm, som også er generalsekretær i Fremskrittspartiet, legger likevel til at han synes spørsmålet til Vebjørn Selbekk er sentralt, siden Hanvold har hevdet han var med i programmet på falske premisser.

- Men etter det vi har hørt her i dag, er det vel ikke noen tvil om at programmet er basert på fakta, det har ikke vært noe lureri og det har vært en helt ryddig, normal prosess i forbindelse med at programmet endte opp slik som det gjorde, sier Holm.

Han legger til at det er vanskelig å være kritisk til programmet.

- Jeg tror også at det er sånn, at noe av reaksjonene fra Jan Hanvold bunner i at han ikke helt har likt de skarpe reaksjonene som har kommet på programmet. Det er faktisk noe helt annet, sier Holm.

- Mannen driver en TV-kanal

Også rådsmedlem Inger Gunn Sande, som er daglig leder i Nordnorsk kommunikasjon, mener at Hanvold ikke har noen grunn til å si at han føler seg lurt.

- Mannen driver en TV-kanal. Han vet jo hvor sterkt TV-medier er. Er det noen som vet det, så er det han. Så da synes jeg ikke han kan komme i ettertid og si at han ikke skjønte hva han var med på, sier hun, og legger til at hun synes det er veldig betimelig å sette søkelys på temaet som tas opp i dokumentaren.

- Jeg synes det var en knakende god dokumentar. Punktum, sier Sande.

Parallellsamfunn

Rådsmedlem Filip Rygg, som er tidligere Krf-politiker, sier han kjenner godt til miljøene som beskrives i dokumentaren. I likhet med flere i klagebunken, tar han opp at han mener noen grupper ble presentert som noe enkle, og at det ble sagt at det var uføretrygdede, minstepensjonister og andre som støttet Visjon Norge. Han mener dette ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av Visjon Norges seeere.

Også rådsmedlem Torgeir Nærland mener dokumentaren viste god og kritisk journalistikk, men mener den tegner et noe ensidig og negativt bilde av mennesker i dette miljøet, som uføretrygdede og gamle personer som bli utnytta.

Han stiller spørsmål om NRK her bidrar til å skape, elller å forsterke parallellsamfunn, ved å tegne et så ensidig bilde av en stor gruppe. Til dette svarer kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, at NRK er veldig opptatt av dette temaet, og at de skal speile bredden.

- Så tenker jeg at man også kan tenke at det har den motsatte virkningen. At det å sette søkelys fører til at vi får en debatt om ulike miljøer, som fører til åpenhet og større oppmerksomhet, sier Eriksen.

Solvik-Olsen til Visjon Norge

I kveld er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) gjest i kanalen. Flere har kritisert besøket, og mener dette kan tolkes som at han gir legitimitet til Jan Hanvolds arbeidsmåter.

Blant dem som mener det kan tolkes slik er Bård Vegar Solhjell, mediepolitisk talsperson i SV, Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet i Den Norske Kirke og Kristin Mille, generalsekretær i Human-Etisk forbund.

- Hvis han ønsket å markere at han er kritisk til det som er blitt avdekket av Brennpunkt, ville det å la være å stille opp, være en enkel og klok måte å markere det på, har Solhjell uttalt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media