MØTTE DIANA I SARAJEVO: Her er nåværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avbildet sammen med prinsesse Diana under en reportasjetur for Dagbladet i 1997 bare 14 dager før hun ble drept i en bilulykke i Paris. Foto: Robert S. Eik
MØTTE DIANA I SARAJEVO: Her er nåværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avbildet sammen med prinsesse Diana under en reportasjetur for Dagbladet i 1997 bare 14 dager før hun ble drept i en bilulykke i Paris. Foto: Robert S. EikVis mer

20 ÅR SIDEN DIANAS DØD

Kringkastings­sjefen møtte Diana bare dager før hun døde: - En absurd situasjon

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen var en av få norske journalister som fikk møte prinsesse Diana.

(Dagbladet): - Det var helt absurd. Det var flere hundre fotografer i Sarajevo. De var bare opptatt av Diana og Dodi, mens Diana var der for å sette søkelys på barns lidelser, forteller Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, til Dagbladet.

I 1997 var Eriksen journalist for Dagbladet. Sammen med et stort pressekorps fra Norge skulle han, sammen med fotograf Robert Eik, til Sarajevo for å følge daværende statsminister Thorbjørn Jagland.

Bosnia-krigen, som ble avsluttet i 1995, hadde etterlatt seg et land i ruiner.

- Riksmediene fulgte Jagland rett før det norske valget. Han skulle møte den såkalte presidenttroikaen i landet som var sønderknust, sier Eriksen.

Dagen før reisen får Eriksen en telefon fra Ivar Kristiansen i Norsk Folkehjelp med beskjed om Diana skulle til Sarajevo morgenen etter. I regi av Norsk Folkehjelp skulle Eriksen og Dagbladets fotograf få et møte med Diana. Eriksen og Eik reiste derfor ned til Sarajevo dagen før resten av pressekorpset.

Aggressiv stemning

- Vi kom oss til Sarajevo via Wien og Zagreb. Det var nesten ikke et helt hus å se. Alt hadde rast sammen. Samme dag ble det kjent at Diana hadde et forhold til Dodi Al-Fayed. Forholdet hadde bare vært offisielt 10-14 dager før hun døde, sier Eriksen, som med egne øyne fikk se hvordan paparazziene fotfulgte den tidligere prinsessen.

På 90-tallet var prinsesse Diana svært engasjert i arbeidet med å gjøre verden oppmerksom på faren ved landminer. I 1997, kun få måneder før hun døde, besøkte hun også et aktivt minefelt i Angola.

Eriksen beskriver scenen som utspilte seg i krigsherjede Sarajevo som absurd. Diana ønsket oppmerksomhet rundt minerydding, mens alle fotografene var opptatt av hennes kjærlighetsforhold til Dodi Al-Fayed.

- Vi skulle spise lunsj oppe på en åskam i Sarajevo på et sted som kan sammenlignes med Frognerseteren i Norge. Det var nesten ikke mulig å komme inn. Fotografer sto på hustak og hang i stolper. Stemningen var aggressiv. Jeg ba fotografen om å gjemme utstyret slik at vi ikke skulle få bank, forteller Eriksen.

Sammen med fotografen slapp han gjennom sperringene og fikk et eksklusivt møte med Diana.

Intervjuet i Dagbladet var muligens det siste hun gjorde med norsk presse før hun døde.

Intervjuet kan du lese her: «Jaget vilt gjennom mineområde». (Krever abonnement).

- Utstråling og tilstedeværelse

- Hun gjorde et enormt personlig inntrykk. Hun viste ekte engasjement for rydding av miner. Hun brukte mye tid på og hadde kunnskap om dette, sier han.

Ifølge Eriksen var det ingen tvil om at Diana brant for å hjelpe barn som hadde blitt lemlestet i lek på grunn av miner.

- Var hun påvirket av paparazziene utenfor?

- Jeg opplevde ikke det. Hun var fokusert og snakket om mineprosjektet. Jeg husker veldig godt at hun snakket om lidelsene og om mineryddingen i Bosnia og i Angola. Hun var utrolig belest. Det er noen mennesker som kommer gjennom tv-skjermen og som også er sånn når du møter dem. Hun var lavmælt med en utstråling og tilstedeværelse, sier Eriksen.

Eriksen spiste lunsj med Diana i et par timer. Han stilte ingen spørsmål om Al-Fayed.

- Min oppgave var å spørre om hun ville komme til Oslo og besøke den internasjonale minekonferansen som skulle holdes noen uker senere. Jeg fikk ingen bekreftelse på at hun skulle komme, sier Eriksen.

Fikk sjokk

Rundt 14 dager etter Eriksens møte med Diana i Sarajevo ble verden rystet av nyheten om hennes dødsfall. 31. august 1997 var den da 36 år gamle Diana på vei hjem fra en middag på Hôtel Ritz i Paris. På veien hjem døde hun i en kraftig bilulykke sammen med kjæresten Dodi Al-Fayed.

- Det var et sjokk å få høre det. Ulykken skjedde ved midnatt. Hun ble ikke erklært død før morgenen etter. Jeg husker at jeg ble vekket av telefonen da jeg lå i senga mi på Høybråten. Det var en tragedie som peker seg ut og som berører politikere og mennesker over hele verden. Historien om den unge prinsessen er helt unik, sier Eriksen.

Eriksen beskriver møtet med Diana som ett av de største øyeblikkene i karrieren.

- Det var en absurd følelse å være i et land som er bombet sønder og sammen. Samtidig var det ett av mine morsomste øyeblikk.

Eriksen ler når han forteller om møtet med pressekorpset etterpå.

- Jeg husker at jeg sa: Dere kan ta dere av Jagland. Vi har møtt Diana. Det var morsomt. Jeg husker fortsatt den følelsen og kjenner på den av og til. Man trenger å kjenne på de øyeblikkene man har lykkes skikkelig, sier Eriksen.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer