SKUFFET: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er skuffet over at NRK-lisensen fryses. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SKUFFET: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er skuffet over at NRK-lisensen fryses. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Statsbudsjettet - NRK-lisensen

Kringkastingssjefen raser mot lisensforslag: - Vil åpenbart få konsekvenser for tilbudet til publikum og antall ansatte

Regjeringen fryser NRK-lisensen. 

(Dagbladet): - Jeg er svært overrasket, særlig siden Stortinget i mars ga et tydelig styringssignal om at NRK burde bli kompensert for pris og lønnsvekst, sier Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram i dag.

I fjor fikk NRK innvilget en lisensøkning på 25 kr per lisens, rundt en tredel av det de ba om. I år har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bedt om en økning på 30 kroner i sitt årlige lisensbrev.

- Jeg har ikke drevet med noen form for overbud, men trengte 30 kroner for å videreføre tilbudet vårt. I ønsket om 30 kroner lå det allerede planer om en effektivisering, som øker med nyheten om at de 30 kronene ikke kommer, sier Eriksen til Dagbladet.

SÅ MYE SPARER DU: Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl oppsummerer hvor mye du vil spare hvis du er en familie på 4, student eller pensjonist. Video: Dagbladet. Vis mer

Fryser lisensnivået

For dagens budsjett viser at regjeringa ikke vil heve lisensnivået.

Dermed blir neste års lisens, som i år, på kr 2577, pluss 10 prosent moms, hvis det foreslåtte statsbudsjettet vedtas.

Kringskastingssjefen varsler at dagens forslag vil få store konsekvenser for NRK-driften om det blir stående.

- Det er helt åpenbart at det får konsekvenser for både tilbudet til publikum og antall ansatte, sier han, men mener det er tidlig å si noe konkret om hvor stor nedbemanning en frys av lisensen føre til.

- Nå er jeg spent på hvordan budsjettforslaget vil bli behandlet i Stortinget, sier Eriksen.

VANDREHALLEN: - Nå er Venstre fly forbanna sier Marie Simonsen til dagbladets reporter Steinar Suvatne etter at statsbudsjettet har blitt lagt fram. Vis mer

Trengte 30 kroner

Kulturdepartementet legger i pressemeldingen til grunn at lisensen har økt med 664 kroner fra 2006 til 2015, en stigning som skal være «nesten dobbelt så høy som den generelle prisstigningen», samtidig som antall lisensbetalere har økt med mer enn 200 000 personer siden 2006.

Inkludert moms blir den endelige fakturaen fra NRK til seerne på 2834,70 kroner.

- Jeg har stor forståelse for utfordringene i den norske mediebransjen, men det blir ikke bedre av at NRK også blir svekket, sier Eriksen.