FEILSLÅTT KRITIKK MOT ERNA: Kristian Tonning Riise reagerer på kritikken mot Erna Solberg i forbindelse med talen hennes under id. Statsminister Erna Solberg (H) traff Iman Meskini, kjent som Sana fra "SKAM", under besøket hos Islamic Cultural Centre (ICC) og Det islamske forbundet (Rabita). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FEILSLÅTT KRITIKK MOT ERNA: Kristian Tonning Riise reagerer på kritikken mot Erna Solberg i forbindelse med talen hennes under id. Statsminister Erna Solberg (H) traff Iman Meskini, kjent som Sana fra "SKAM", under besøket hos Islamic Cultural Centre (ICC) og Det islamske forbundet (Rabita). Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Innvandring:

Kringsatt av tullinger

Hvorfor skal det være så forbanna vanskelig å være for en streng innvandringspolitikk, men samtidig mene at vi skal være inkluderende overfor folk på tvers av kulturer og religioner?

Meninger

Innvandring må være det eneste politikkområdet i Norge der man skiller seg ut ved å beskrive innlysende realiteter på en ærlig og redelig måte. Debatten preges på den ene siden av en kvelende berøringsangst overfor alt som har med islam-kritikk og en monoman og trangsynt islam-fiendtlighet på den andre. Med mindre du sier «Kan ikke alle bare være venner med hverandre?» eller «Få dem ut alle sammen!», så er du nesten dømt til å få kjeft fra begge sider samtidig. Det gjør dette til et frustrerende politikkområde å gripe fatt i.

Jeg har flere ganger kritisert både venstresiden og naive liberalere for å ta altfor lett på hvor utbredt en del holdninger er i særlig den arabiske verden, som er i direkte utakt med norske verdier, samt økonomiske utfordringer med for høy innvandring over kort tid. Da kommer heiaropene fra folkene i Document, Human Rights Service (HRS) og andre. Nå er det på tide å få litt kjeft fra den siden igjen, for kritikken som statsminister Erna Solberg har fått etter at hun nylig deltok på feiringen av muslimenes største høytid, Id, er så latterlig dum at den må kommenteres.

HRS er nemlig voldsomt provosert over at Erna har gratulert norske muslimer med Id, uttalt at «Id er en viktig høytidsdag i Norge» og som om ikke det var nok kritiserte hun også «krefter som forsøker å skape mer splittelse og mindre samhørighet».

Dette siste har Nina Hjerpset-Østlie lagt spesielt merke til. Erna har med dette gått «hardt ut mot halve kongeriket» skriver hun i en kommentar. Halve kongeriket er angivelig for mer splittelse og mindre samhørighet altså. Det samme kongeriket som trykket Kongen til sitt bryst da han uttalte at: «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting»? da antar jeg.

Hege Storhaug mener på sin side at Erna med sin tilstedeværelse på Id-markering er med på å feire intet mindre enn «plyndring, vold, slavebinding og drap». Og Kent Andersen mener i en kommentar på Document at Erna er «farlig nær» hatkriminalitet mot ateister og sekulære religionskritikere.

Så hva er det Erna har gjort som er så kritikkverdig? Har hun tatt til orde for en mer liberal innvandringspolitikk? Nei. Erna er tvert imot opptatt av alltid å understreke at regjeringen vil holde fast på en streng innvandringspolitikk. Det provoserende består altså i at hun har møtt opp på markeringen av en muslimsk høytid, vist at dette også er en del av dagens Norge og at hun selvfølgelig er statsminister for alle norske muslimer også.

Kristian Tonning Riise. Foto: Hans-Kristian Thorbjørnsen
Kristian Tonning Riise. Foto: Hans-Kristian Thorbjørnsen Vis mer

For de aller fleste består Id-feiringen i hovedsak av å besøke hverandre, lage mat og være sammen med familie og venner. Mange drar også på fellesbønn tidligere på dagen, og det er – etter det jeg har hørt – heller ikke helt uvanlig å dra hjem til noen man har hatt en konflikt med for å be om tilgivelse og skvære opp.

Det høres ikke så ille ut, men dette er det altså helt forkastelig å møte opp på ifølge Hege Storhaug fordi profeten Muhammed gjorde en del dumme ting for 1400 år siden. Det er ikke helt lett å få greie på hvordan Storhaug & co mener at muslimer skal bli godt integrert i Norge, hvis man ikke engang kan arrangere middagsselskap uten å få «Gamle Testamentet» slengt i trynet.

For mange i de mest islam-fiendtlige ekkokamrene er det tilsynelatende ikke behovet for en streng og ansvarlig innvandringspolitikk som er hovedmotivasjonen lenger, men behovet for å opprettholde en konfrontasjonslinje mot muslimer, hele tiden, uansett. Slikt blir det ikke spesielt god integrering av.

Jeg er selv tilhenger av en streng innvandringspolitikk, av økonomiske og kulturelle grunner. Vår evne til å drive god integrering henger sammen med volumet på migrasjon. Det krever ressurser å gi alle språkopplæring, arbeidstrening og skolegang. For å verne om viktige opparbeidede norske verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling og toleranse for ulik seksualitet er det dessuten viktig at ikke-vestlig innvandring ikke er større enn at vi unngår å skape parallellsamfunn og sterke motsetninger.

Jeg er enig i at dagens asylsystem har utspilt sin rolle i en tid med store folkevandringer. Jeg ser det som en selvfølge at PST skal overvåke miljøer der det foregår radikalisering. Jeg er tilhenger av forbud mot heldekkende hodeplagg i skolen, og mener kjønnsdelt svømmeundervisning er å gi etter for kulturelt begrunnede krav om kjønnssegregering som ikke hører hjemme i dagens Norge.

Dette er verdier som ikke er betinget av religion, og det er helt avgjørende. Hvis ikke vi klarer å skape et fellesskap som det er mulig for folk uavhengig av religion å bli en del av, så blir det umulig å lykkes med integrering. Jeg synes ikke bare det er bra at Norges statsminister deltar på Id-feiring og gratulerer muslimer med Id. Jeg forventer faktisk at en norsk statsminister gjør det i 2017.

Hege Storhaug, Nina Hjerpset-Østlie, Kent Andersen & co tror kanskje de bidrar til en strengere innvandringspolitikk med måten de går frem. I realiteten gjør de det stikk motsatte.

Den store majoriteten i Norge er for en streng innvandringspolitikk, men det er (heldigvis) ytterst få som ønsker å bli assosiert med slik galskap som at Erna feirer plyndring og drap ved å gratulere helt vanlige muslimer med Id. Da trykker man heller like på et litt naivt innlegg om at «alle bare burde være venner med hverandre».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.