Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kripos-legenden tenker fremdeles på den ene drapsgåten han aldri løste

TV 2-aktuelle Asbjørn Hansen glemmer aldri.

TIL FJERNSYNET: Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har deltatt i mellom 30 og 40 drapsetterforskninger. Foto: Erik Berglund / Dagbladet
TIL FJERNSYNET: Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har deltatt i mellom 30 og 40 drapsetterforskninger. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag slapp TV 2 nyheten om at kanalen etter nyttår satser stort på krim fra virkeligheten:

I «Åsted Norge» skal programleder Jens Christian Nørve ta opp et bredt spekter av krimsaker, både uløste gåter og pågående etterforskninger. Med seg på laget får Nørve et ekspertpanel, der også en av Norges aller mest erfarne drapsetterforskere inngår.

Asbjørn Hansen, nå pensjonert fra Kripos, deltok i mellom 30 og 40 drapsetterforskninger. Blant annet ledet Hansen etterforskningen av trippeldrapet på Orderud gård og dobbeldrapet i Baneheia.

Uløst gåte Nå er den erfarne etterforskeren dypt involvert i arbeidet med «Åsted Norge», og deltar i redaksjonens arbeid i tillegg til å sitte i programmets ekspertpanel.

Av sakene han var involvert i, er det faktisk bare én som fremdeles står oppført som uoppklart: Drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996. Hansen er åpen om at han gjerne skulle sett den snart 20 år gamle saken løst.

- Jeg bestemmer ikke hvilke enkeltsaker vi tar opp, men for meg hadde det vært optimalt å bidra til å oppklare en sånn sak som jeg har jobbet så mye med, sa Hansen til Dagbladet da nyheten om «Åsted Norge» ble sluppet.

FORSVANT: Trude Espås var savnet i elleve dager før hun ble funnet drept i 1996. Foto: Scanpix
FORSVANT: Trude Espås var savnet i elleve dager før hun ble funnet drept i 1996. Foto: Scanpix Vis mer

Hansen jobbet med saken i tre år, og 60-åringen innrømmer at tankene fremdeles kan gå til den uløste drapsgåten.

- Det er en sak jeg fremdeles tenker på, og en ekstra innsats for å løse den hadde jeg tatt imot med åpne armer. Jeg skulle så gjerne kunne gi de pårørende svar på hva som skjedde, sier Hansen, som mottar henvendelser om saken også etter at han ble politipensjonist.

Enorm prosess Trude Espås var 20 år gammel da hun forsvant fra Geiranger i august 1996. Espås hadde flyttet til turistbygda for å jobbe som stuepike på hotell, men forsvant bare en uke etter at hun ankom bygda.

Elleve dager senere ble Espås funnet voldtatt og drept i en steinrøys. Den påfølgende etterforskningen skulle bli en av norgeshistoriens største, med rundt 3600 personer avhørt som vitner og 1900 registrerte tips.

- Det ble en veldig omfattende sak fordi det var så mange utlendinger involvert. Det var rundt 5000 turister på stedet den dagen hun forsvant, og nesten umulig å få til en fullstendig oversikt, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen forteller at han ikke er typen som lar pågående etterforskninger prege privatlivet, selv om han karakteriserer Espås-saken som den mest krevende han jobbet med.

- Saken henger med i tankene, men det er ikke sånn at man går på veggen heller, sier Hansen i dag.

Fantomtegning Et svensk ektepar er sannsynligvis de siste som så Espås i live, da sammen med en ukjent mann. Politiets hovedteori ble etterhvert at en tysktalende mann kunne stå bak ugjerningen.

FANTOMTEGNING: Politiet fikk laget en fantomtegning av en mulig gjerningsmann, som aldri har meldt seg. Foto: Kripos / Scanpix
FANTOMTEGNING: Politiet fikk laget en fantomtegning av en mulig gjerningsmann, som aldri har meldt seg. Foto: Kripos / Scanpix Vis mer

I 1997 avhørte Asbjørn Hansen en østeuropeisk, tysktalende mann som var oppsiktsvekkende lik fantomtegningen som ble laget. DNA-tester resulterte imidlertid ikke i match mellom mannen og hårstrå som ble funnet på Trude Espås. Ingen av de over 400 andre utførte DNA-testene har gitt avslørende resultater heller.

- Det var en østeuropeer som var interessant på et tidspunkt, ja, men vi har aldri hatt noen som har utkrystallisert seg helt klart i denne saken, sier Hansen i dag.

Nylig har det vært diskutert om Espås-saken skal oversendes til Kripos' nye cold case-avdeling, som tar opp eldre saker til ny granskning.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media