Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kripos prioriterer ikke norske fildelere

IFPI går til sak mot 2000 personer.

(Dagbladet.no): IFPI - den internasjonale plateindustriens forening - har tatt rettslige skritt mot 2000 europeere, opplyser organisasjonen på egen hjemmeside.

15 svensker er politianmeldt i storaksjonen.

Marte Thorsby, direktør for norske IFPI, forteller at ingen nordmenn er rammet.

- Vi er i gang, men det er ikke tatt ut noen søksmål per i dag. Det vil imidlertid skje noe i nærmeste framtid, forteller hun til Dagbladet.no.

Ikke prioritert

Politiadvokat Erik Moestue i Kripos forteller at enkeltpersoner som driver med fildeling ikke står veldig høyt på deres prioriteringsliste.

- Det er ikke der vi setter inn støtet, for å si det forsiktig. For at vi skal ta saker basert på brudd på åndsverksloven, må det dreie seg om organisert og alvorlig kriminalitet, sier han til Dagbladet.no.

Han anerkjenner at fildeling er et stort problem. Men når markedet er så stort, vil det også være ressurskrevende å etterforske denne typen saker.

MÅ PUNGE UT: 15 svensker er anmeldt for fildeling. Minst én av dem er eDonkey-bruker.
MÅ PUNGE UT: 15 svensker er anmeldt for fildeling. Minst én av dem er eDonkey-bruker. Vis mer

- Ideelt sett burde vi hatt en egen enhet for denne typen problematikk, og rettighetshaverne vil selvfølgelig at vi skal prioritere dette sterkere. Men vi har også andre satsingsområder når det gjelder organisert kriminalitet, forteller politiadvokaten.

Da politiet nylig siktet en 44-åring for å ha piratkopiert og spredd den norske filmen «Pitbullterje», var det en sak som først havnet på Kripos\' sitt bord. De oversendte den imidlertid til det lokale politikammeret.

Men:

- Spørsmålet er om det generelt er nok kompetanse i norsk politi til å håndtere denne typen saker, sier Moestue.

Han opplyser at Kripos i fjor fremmet to saker om brudd på åndsverksloven for domstolene. Begge ganger dreide det seg om organisert aktivitet, og begge ganger endte det med domfellelse.

Foreldre rammet

Trond Giske gikk i Dagbladet.no i forrige uke ut mot de som deler piratkopiert materiale på nett. Han krever at fildelingen skal få konsekvenser.

- De første sakene kan nok sette en støkk i en del, sa Giske.

Samtidig er debatten om fildeling igjen intens i Sverige med de nye politianmeldelsene. De fleste anmeldte er ifølge Aftonbladet mellom 20 og 35 år. Andre er foreldre til barn som har lastet ned musikk.

Blant nettverkene de anmeldte svenskene har brukt er FastTrack, Gnutella, eDonkey, DirectConnect, BitTorrent, WinMX og SoulSeek, skriver avisa.

- Vårt mål har vært å spre anmeldelsene over så mange nettverk som mulig, ikke å finne personene som har lastet opp mest illegal musikk, sier svenske IFPIs Ludwig Werner.

INGEN NORDMENN: Ingen norske er saksøkt, opplyser IFPIs Marte Thorsby.
VIL ENDRE HOLDNINGER: Kulturminister Trond Giske tror de første norske sakene vil sette en støkk i folk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media