KOMMENTARER

Verden etter corona

Krisa kan redde klima

Og skape en mer rettferdig verden på kjøpet. Flere statsledere tror de håpefulle har rett.

EN VEKKER: Demonstranter i Bordeaux holder en plakat som sier «klima dreper flere enn corona». Mange håper pandemien er en vekker som vil øke oppslutningen om klimatiltak. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP / NTB Scanpix
EN VEKKER: Demonstranter i Bordeaux holder en plakat som sier «klima dreper flere enn corona». Mange håper pandemien er en vekker som vil øke oppslutningen om klimatiltak. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Etter en langvarig krise er mennesker skapt for å starte på ny. Selv om vi kan lengte tilbake til livet som det var før viruset så brutalt og plutselig stengte verden ned, er det umulig å fortsette som om ingenting har skjedd. Pandemien er et brudd i tidslinjen. Et skille som tvinger oss til å tenke nytt og handle annerledes. Det er ikke ønsketenkning. Vi gjør det allerede når vi setter mennesker foran markedet og krever at så mange må ofre mye for å bekjempe en global krise.

At en hel verden støtter opp om en villet nedstengning av økonomien i større eller mindre grad, er historisk og ganske oppsiktsvekkende i lys av multinasjonale selskapers økende makt de siste tiåra. Tilbud og etterspørsel kollapset over natta. I USA, med den mest næringsvennlige presidenten noensinne, går store tradisjonsrike selskaper over ende. Hele industrier er truet av havari som følge av myndigheters ulike restriksjoner som sosial avstand, reiseforbud og portforbud. Myndighetene har motvillig tatt makta tilbake. Men hva skal de bruke den til?

Når vi en gang kommer ut på den andre siden, vil verden se annerledes ut, og vi vil tenke annerledes om mye av det vi har tatt for gitt. Mange av jobbene vil aldri komme tilbake og fortjener ikke livredning på vei inn i solnedgangen.

Det er en unik mulighet. En sjanse som få generasjoner blir budt. Hva vi gjør ut av den, er faktisk opp til oss selv og politikerne vi velger. De mest håpefulle er sikre på at den globale krisen er en vekker som vil øke oppslutningen om klimatiltak og satsing på helse, utdanning og utjevning. Pessimistene tror at nasjonalismen vinner fram, at Kina overtar vestens hegemoni, FN vil gå dukken, EU svekkes og klimaet tape. Allerede har Donald Trump brukt krisa som unnskyldning for å lette på miljøreguleringer.

Pandemien har avdekket hvor liten kontroll myndigheter har over naturen. Med all vår vitenskap og teknologiske framskritt, hadde vi ikke en sjanse mot et ukjent virus. Ordren til politikere er klar; dere må beskytte oss bedre og sette større pris på arbeiderne vi er avhengig av for å leve gode og trygge liv.

Beredskap er ikke noe folk flest engasjerer seg i til daglig, og i rike Norge er vi bortskjemt også i en krise. Men pandemien har demonstrert at vi ikke bare kan kjøpe oss fri gjennom kvoter og fagre løfter om å hjelpe dem der de er. Vi blir også rammet direkte. Sammenliknet med klimaendringer og naturtap, er en pandemi et forbigående ubehag. Den kriseforståelsen begynner å synke inn.

COVID-19: Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte tre scenarioer og en tidsramme på hvor lenge vi må leve med coronaviruset. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Håndteringen av coronakrisa viser hva som er nødvendig, men ikke minst politisk mulig. Det har skapt en forståelse av behovet for langsiktig planlegging som kan koste på kort sikt. Skal vi hindre klimakrise, kommer det til å kreve omlegginger som mange vil stritte mot før de merker det på kroppen. Nå er vi alle merket og tar det på alvor. En av fire nordmenn mener åpningen går for fort, ifølge Norsk coronamonitor utført av Opinion. Bare 12 prosent mener den går for sakte.

Spådommene er mange, men historien om at pandemien vil forandre verden, på godt eller vondt, er så utbredt at «business as usual»-folket er forstummet. Statsledere forbereder seg på et skifte, både i opinionen og økonomien. Frankrikes president Emmanuel Macron sier om pandemien at den tvinger oss til å tenke det utenkelige: «Den har gjort mange vedtatte sannheter til skamme. Ting vi trodde var umulig, har skjedd. Dagen etter at vi har vunnet, vil vi ikke vende tilbake til dagen før. Vi må lære av konsekvensene, alle konsekvensene.»

Macron har varslet store investeringer i fransk helsevesen og sier coronakrisa vil forvandle kapitalismen og synet på globalisering. Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil bruke 30 milliarder kroner på en ny klimasatsing i boligmarkedet og sier: «Vi skal ikke bare kickstarte økonomien, vi skal kickstarte klimaomleggingen». Italia skal nedsette en framtidskommisjon. EU vil framskynde og omprioritere satsingen i den grønne given, «European green deal», som blir helt sentral i planene for gjenoppbygging av økonomien. I Storbritannia snakkes det om gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig da britene med ett støttet helhjertet opp om velferdsordninger de tidligere ikke hadde sett seg råd til, i en ny forståelse av fellesskapets betydning. FNs generalsekretær António Guterres mener Covid-19 på dramatisk vis har demonstrert at «enten står vi sammen, eller går under.»

I Norge er det ganske stille fra regjeringen om disse utfordringene. Statsråder får riktignok kritikk fra koko-høyre for å gå med pins som symboliserer FNs bærekraftsmål, og det er varslet en pakke grønn omstilling før sommerferien. Men hvor skal vi etter krisa? Det er ikke nok å få hjulene i gang. De må også svinge inn på riktig spor.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer