Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krise for norske museer

Akutt pengemangel gjør at flere norske museer risikerer å bli stengt. Verdifulle samlinger støver ned og bygninger råtner.

Museer som passer for deg?

Flere nasjonale museer gikk med store underskudd i fjor, deriblant Kunstindustrimuseet, Maihaugen og Norsk Folkemuseum.

- Norsk kulturarv er i fare. Krisen går ut over vedlikehold og konservering, samt publikum, sier Tron Wigeland Nilsen, frustrert generalsekretær i Norges museumsforbund.

Om ikke bevilgningene øker drastisk, frykter generalsekretæren at norske museer ender opp som nedstøvete samlinger, uten tilsyn og stengt for publikum. Situasjonen er allerede kritisk ved noen museer.

- Vi sitter med rapporter om gjenstander som forvitrer og bygninger som må kasseres, sier Wigeland Nilsen.

Konkurs?

Før jul vurderte Sunnmøre Museum å begjære seg selv konkurs. Nordfjord Folkemuseum har kassert en fuktskadd bygning. Norges tredje største friluftsmuseum, Glomdalsmuseet i Elverum med over 90 bygninger, har vurdert å stenge for publikum.

- Det er ingen tvil om at mange museer må dele en altfor liten offentlig pott. De nasjonale museene fikk 4,5 prosents økning på årets statsbudsjett. Men det dekket ikke engang lønnsoppgjøret, sier Wigeland Nilsen.

Fortsetter utviklingen, vil en rekke museer være stengt for publikum om 20 år.

Ute av kontroll

Konserveringsleder Leif Plater ved Nasjonalgalleriet sier at forfallet er størst ved de små bygdetunene og folkemuseene.

- Skadedyr, støv, svingende temperaturer og fuktighet bryter ned gjenstandene. Tilstanden er ute av kontroll, sier Anniken Thue, leder av Norges museumsforbund.
- Det er en myte å tro at gjenstandene er sikre når de kommer på museum, sier Jon Birger Østby, direktør i statlige Norges museumsutvikling.

- Mange museer sliter med elendige lokaler og mangler fagfolk, sier Østby.

A- og B-museer

Med 800 museer er Norge på verdenstoppen når det gjelder museer per innbygger. Bare Finland - med 1000 museer - har flere. Ifølge Jon Birger Østby har Norge fått ti- femten nye museer årlig de siste 20 årene.

Men det er ikke bare Norge som sliter. Nederland satte i gang en stortstilt redningsaksjon av historisk materiale på slutten av 80-tallet. Svenskene fulgte etter noen år seinere.

Erling Skaug ved Universitetet i Oslo etterlyser en slik prosess i Norge. Parallelt med mer penger til konservering og dokumentasjon mener Skaug at myndighetene må prioritere. For det er ikke alt som er verdt å ta vare på.

Skaug foreslår en inndeling i A- og B-museer. A-museene vil ta vare på unike nasjonalminner - og bør få midler deretter.

FRU FINGERLØS: Den stakkars Hestia-gudinnen, som er kopi av en gresk original fra 450 f. Kristus, har bare én finger igjen på høyrehånden.
AVSTUMPET: Norge har 800 museer. Sannsynligvis ville de greske gudene i Nasjonalgalleriet hatt tissen intakt om færre museer kjempet om de offentlige kronene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media