Krise i NRK

NRK ligger an til å bruke 159 millioner kroner for mye i år. Det er full økonomikrise og over 200 årsverk må bort i statskanalen.

- Det verste økonomiresultatet så langt i NRKs historie, sier fungerende kringkastingssjef Tor Fuglevik i NRKs internavis. Ifølge VG legges et forslag til ny spareplan fram på mandag.

Innholdet i planen blir forsøkt hemmeligholdt, men Aftenposten meldte fredag at Kringkastingsorkesteret trolig blir offer for Einar Førdes sparekniv. Flere av utenrikskorrespondentene kan også bli kalt hjem.

Ifølge Fuglevik kan bedriften kan notere seg følgende overforbruk:

* Sporten har brukt 40 millioner mer enn budsjettert

* Nyhetene har overtrukket budsjettet med 30 millioner

* Kulturavdelingen, 11 millioner for mye

* NRK Futurum, 26 millioner ekstra

* Radioen, to millioner over det tilmålte

* Produksjonsavdelingen brukte åtte millioner for mye

* Økte sendekostnader på to millioner kroner

* I tillegg fikk fjernsynet på begynnelsen av året en påplussing på 33 millioner

- Oppsigelser er ikke til å unngå, sier Fuglevik, men håper på at en del stillinger blir avviklet ved naturlig avgang og andre tiltak.

Vurderer flytting

Det nye styret har luftet tanken på å flytte et omstruktrurert NRK ut fra Marienlyst. Styre og administrasjon er klar over at det må tenkes nytt dersom bedriften vil overleve i en digital framtid. Det planlagte IT-senteret på Fornebu er et av forslagene til nyetablering.

Men den prekære økonomien setter forløpige bremser på slike ytterliggående forslag. - Dette er radikale forslag som har vært nevnt. Og det er helt alright, det. Men haken er at en slik utflytting ville kreve betydelige investeringer. Dersom vi hadde hatt en eier som på vanlig måte kunne hente inn kapital, ville en slik tanke vært svært tiltalende. Men det har vi ikke, sier styreleder Torgeir Reve til Dagens Næringsliv.

KRISE: Kringkastingssjef Einar Førde kan trenge hjelp fra blant annet høyere makter.